El Consell de l'Alt Urgell aprova el conveni per dotar-se d'un arquitecte comarcal
A l'últim ple de l'any, l'ens també ha acordat col·laborar amb FGC, per a la promoció de les estacions de muntanya, i l'encàrrec de gestió de la depuradora de Montferrer
El ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha aprovat aquest dijous, per unanimitat, l'adhesió al conveni amb els ajuntaments per a la contractació d'un arquitecte comarcal. La mesura ja va ser presentada al darrer Consell d'Alcaldes i ara cadascun dels consistoris ha de decidir si se suma a la idea.
Per l'equip de govern (PDeCAT), el president del Consell, Jesús Fierro, defensa que la figura de l'arquitecte és "un servei necessari i realment imprescindible per als ajuntaments" i que quasi tots els consistoris de la comarca, amb l'excepció de la Seu o Oliana, "no tenen capacitat per tirar endavant una plaça laboral com aquesta". Per això, Fierro creu que la millor solució és mancomunar aquest servei i contractar-lo conjuntament entre tots els ens que hi estiguin interessats. El dirigent comarcal creu que el volum de feina conjunt sí que justifica tenir aquesta plaça i no descarta que en el futur fins i tot en facin falta dos.
Des del Consell comprenen que la idea generi dubtes o reticències, perquè es desconeix quin resultat tindrà. Tanmateix, Jesús Fierro anima la majoria de consistoris a apostar per aquesta possibilitat i es mostra convençut que serà útil.
El portaveu d'ERC, Sergi Parramon, recolza l'aprovació del punt però demana que es doni resposta a aquests dubtes d'alguns ajuntaments. Parramon entén que "els canvis de vegades costen" i que "és una mesura necessària", però creu que cal treballar pel consens. En aquest sentit, recorda que "molts alcaldes tenen un arquitecte de confiança i temen perdre el control sobre aquest tema o bé que es dobli el servei".
En la mateixa línia, el portaveu de Progrés Municipal, Joan Barrera, recorda que disposar d'un arquitecte municipal "és una qüestió molt important i reivindicada" però recorda que "alguns alcaldes tenen dubtes pel que fa a la càrrega econòmica que haurien de suportar, sobretot els municipis més petits". Per això, Barrera espera que s'aclareixi aquest punt perquè creu que la mesura pot ser positiva.
Pel que fa a la resta del ple, el Consell també ha aprovat la delegació de competències amb els ajuntaments per gestionar les tasques supramunicipals dels empleats del programa Treball i Formació. El pla ha estat renovat i actualment compta amb 18 operaris i un responsable de gestió. S'aprofita per fer determinades tasques en municipis de la comarca, amb una valoració satisfactòria per totes les parts.
Quant a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals (EDAR) de Montferrer, s'ha acordat renovar l'encàrrec a la societat IAUSA. Tot i això, s'ha informat que aquest any vinent es dissoldrà aquest sistema de funcionament i la gestió passarà directament a mans del Consell, atès els canvis en la normativa ja no permeten actualment la desgravació de l'IVA, cosa que va poc viable el model fins ara vigent. Com a novetat al pressupost, aquest 2019 es farà un tractament dels fangs, una tasca que es duu a terme de manera periòdica i que incrementarà la previsió en 150.000 euros.
D'altra banda, s'ha ratificat una nova col·laboració amb Ferrocarrils de la Generalitat per tal de col·laborar mútuament i aprofitar les plataformes de promoció d'FGC per potenciar totes les estacions de muntanya, incloent les d'esquí nòrdic. Aquest acord s'ha impulsant tot coincidint amb el fet que el nou president d'aquesta empresa pública és Ricard Font, nascut a la Seu d'Urgell.
Tal com és tradicional, després de l'últim ple de l'any els consellers han compartit un brindis de Nadal amb els treballadors de l'ens, al vestíbul de l'edifici comarcal.