Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova el nou Contracte Programa amb el Departament de Drets Socials

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova el nou Contracte Programa amb el Departament de Drets Socials

El pla permetrà ampliar els serveis, especialment per a gent gran, en el període 2022-2025. El darrer plenari també ha aprovat les noves tarifes de menjador escolar pel nou curs, amb el vot contrari de Compromís
Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell - Juliol 2022
04/08/2022 18:35

El darrer ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, aquesta setmana passada, ha aprovat per unanimitat el nou Contracte Programa amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat per al període 2022-2025. Aquest conveni ha d'establir les bases per millorar els serveis socials a la comarca, especialment en àmbits com l'atenció a la gent gran.

El president del Consell, Martí Riera, ha explicat que el contracte contempla la possibilitat d'implementar nous serveis, a través del Consorci d'Atenció a les Persones de l'Alt Urgell, i que s'hi tindrà en compte els que puguin ser més útils tenint en compte les característiques singulars de la comarca, com ara la baixa densitat de població, la dispersió dels nuclis i el percentatge de gent gran. Ara resta definir com es finançarà aquesta ampliació d'activitat. El programa ja inclou una planificació de despesa, tot i que els ajuntaments ja són conscients que n'hauran d'assumir una part. En aquest sentit, a la mateixa sessió també va tirar endavant el conveni marc amb els consistoris "per a la coordinació, la cooperació i la col·laboració en matèria de serveis socials, urgències i d'altres programes relatius al benestar social", pel període 2022-2026.

Encara en relació amb el Departament de Drets Socials, al mateix ple s'ha aprovat un acord de col·laboració pel pla pilot d'Algoritme Social. Aquesta eina vol "facilitar les diagnosis d'emergència social" i ajudar els tècnics responsables a prendre decisions d'acord amb una sèrie de preguntes i dades. En aquest punt, Compromís X Pirineu va demanar que les decisions no es basin només en aquests conceptes tècnics, perquè sovint s'hi poden produir "desajustaments". Des de l'equip de govern han matisat que aquesta vol ser una eina més per prendre decisions i facilitar la gestió, com també per poder prendre aquestes decisions més ràpidament.

Nous preus del menjador escolar

Dins del mateix bloc d'atenció a les persones, el Consell ha aprovat les noves tarifes de menjador escolar pel curs 2022-2023. Martí Riera ha explicat que a grans trets s'ha seguit les directrius de preus que marca el Departament d'Educació, per poder seguir garantint tant la viabilitat econòmica del servei com la seva qualitat i el compliment de normativa. Segons Riera, cal tenir en compte que els preus varien segons cada perfil d'alumnes perquè el servei "s'ha seccionat molt" i ara s'ofereix diferents opcions adaptades a cadascun, com per exemple períodes de temps de 2 hores o de 2 hores i mitja, a més dels usuaris habituals o esporàdics i del càtering o menjar per emportar.

Des de l'equip de govern han especificat que, d'acord amb aquests criteris, hi ha alguns preus que han pujat i d'altres que han baixat. Així, per exemple, s'ha reduït la tarifa del menjador habitual (de 6,33 a 6,18 € per dia) i la de menjador de dues hores (de 6,96 a 6,80 €), mentre que s'ha incrementat el preu per a àpats esporàdics (7,19) i per a menjar per emportar (6,54), en què la pujada s'ha fet d'acord amb l'IPC.

Compromís va votar en contra d'aquest punt perquè rebutja que hi torni a haver determinats augments de tarifes del menjador escolar "en un moment de crisi en què moltíssimes famílies ho passen malament". La portaveu del grup, Carlota Valls, entén que Educació justifiqui els increments pel fort augment de l'IPC, especialment en els aliments, i per l'increment també -del 2,5%- en els sous dels monitors de lleure i el personal dels menjadors. Tot i això, Valls creu que aquests nous preus "haurien d'anar acompanyats d'un augment de les beques de menjador", perquè "les dades oficials que ens arriben des d'entitats del tercer sector és que un de cada tres infants del país estan en pobresa o en risc de pobresa i exclusió social, i en canvi només un 11 per cent d'infants reben beca de menjador". La consellera creu que aquesta situació "clama al cel" i que en aquest punt "la Generalitat s'ha equivocat, i el Consell Comarcal s'ha equivocat de donar-hi suport".

Projecte 'Territori Digital Sostenible' i sistema de biomassa al CAP de la Seu

Pel que fa a d'altres punts de l'ordre del dia, al darrer ple s'ha donat compte de la liquidació del pressupost 2021 i s'ha aprovat una nova operació de tresoreria, per seguir endavant amb les inversions quotidianes en espera de l'arribada d'ajuts, i s'ha aprovat un conveni amb el Consorci Alt Urgell-Cerdanya per a la implantació del Projecte Estratègic 'Territori Digital Sostenible'. I a l'apartat de medi ambient, s'ha donat el vistiplau a un conveni amb l'Institut Català de la Salut perquè el nou Centre d'Atenció Primària de la Seu d'Urgell es doti d'un sistema de calefacció amb biomassa.

D'altra banda, a l'apartat de punts d'urgència, el plenari va aprovar per unanimitat l'adequació d'espais del CETAP i l'INEFC per al nou curs 2022-2023, mitjançant l'ampliació de les dependències de la UNED al Centre Cultural Les Monges, tenint en compte que enguany començarà una nova promoció del Grau en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport (CAFE). Així, als 40 alumnes que van estrenar els nous estudis universitaris a la Seu l'any passat, ara se n'hi sumaran 40 més que han obtingut la nota de tall per accedir-hi. També es va acordar una modificació de crèdit, de prop de 35.000 euros, per a la millora de camins a Oliana (29.000 €) la subvenció al Matchfunding Arrela't Alt Pirineu i Aran (4.000 €) i el Pla Estratègic del CAUC (1.000 €).

Mostrar formulari de contacte