Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova el nou model del Servei d'Atenció Domiciliària

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova el nou model del Servei d'Atenció Domiciliària

L'ens defensa que la seva entrada a l'empresa pública Sumar en garantirà una "organització pròpia" i un major control. En canvi, Compromís creu que hi seguirà havent problemes de funcionament i demana una gestió integral del SAD. El ple d'aquest dijous ha recuperat el caràcter totalment presencial
El ple del Consell Comarcal ha recuperat aquest dijous el caràcter totalment presencial
15/10/2021 18:30

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha aprovat aquest dijous el nou model de prestació del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD) a la comarca. Des de l'equip de govern han explicat que el nou sistema permetrà una "organització pròpia", mitjançant l'aprovació que s'ha fet de la compra d'una acció de l'empresa pública especialitzada Sumar, que actualment ja opera en d'altres comarques. En canvi, Compromís X Pirineu creu que aquest mitjà és una nova "externalització". Així, la mesura va tirar endavant amb 14 vots a favor, de Junts i ERC, i 3 en contra, de Compromís.

Dins d'aquesta mateixa qüestió, el ple va desestimar, amb 14 vots en contra i 3 a favor, una moció presentada per Compromís en què es reclamava que es rescindeixi el contracte actual amb l'empresa Suport Assistencial i s'aposti per la gestió interna d'aquest servei. L'equip de govern addueix que les accions que es demanen en aquesta proposta ja s'han començat a dur a terme o bé s'estan tramitant.

En nom de l'equip de govern, la presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, va explicar que la concessió a Suport Assistencial es va fer després que havien quedat deserts dos concursos públics. Però més endavant, i sobretot a partir de l'inici de la pandèmia de la COVID-19, el CAPAU va constatar que el servei prestat per aquesta companyia va començar a empitjorar i van augmentar les queixes tant dels usuaris com de la plantilla. En aquest sentit, Lladós assegura que des del Consell han estat conscients en tot moment d'aquest malestar i que per això ara han decidit rescindir la pròrroga del contracte per un any més. Una rescissió que es farà efectiva al llarg d'aquesta tardor, en funció de quan es pugui materialitzar el canvi.

Pel que fa al nou acord, des del Consell consideren que les referències que han rebut de l'empresa pública Sumar són bones i que el fet de formar-ne part "garanteix la gestió directa". Lladós també en valora l'especialització d'aquest projecte en l'entorn rural, "un fet que com a comarca interessa molt", i el fet que dóna molta importància a la formació i capacitació del personal. Pel que fa justament a la situació de les treballadores, la presidenta de l'ens conclou que el darrer any "ha estat molt dur", tant per les queixes cap a Suport Assistencial com per la crisi sanitària, i que "la voluntat és que ara es puguin sentit més valorades i acompanyades, amb un procés de formació continuada", com també que hi hagi un control del servei que presta Sumar.

La també representant de JxCat hi afegeix que l'atenció a la gent gran "ha de ser una de les prioritats dels propers anys", per l'alt percentatge d'envelliment de la comarca, i que per aconseguir-ho cal que la Generalitat entengui que no és el mateix prestar aquest servei en una àrea urbana que en una comarca amb una orografia complicada i amb una gran dispersió de la població, cosa que obliga el personal a fer desplaçaments més llargs i costosos. Per això, creu que el Departament d'Acció Social hauria de comptar amb més recursos en aquest àmbit als pressupostos del 2022 i fer una aportació més gran a aquest servei a l'Alt Urgell. Alhora, també es vol millorar el nivell de qualificació dels professionals que presten el SAD.

La portaveu de Compromís X Pirineu, Carlota Valls, es va fer ressò de "la gran quantitat de queixes" rebudes per part d'usuaris i personal amb relació a Suport Assistencial i creu que "des del Consell no s'ha supervisat correctament per garantir que el servei i el tracte a les professionals fos l'adequat". Valls creu que la compra d'una acció de Sumar, per valor de 1.000 euros, "és a efectes pràctics una nova externalització" i dubta que se'n pugui fer un control estricte, el qual entén que seria més fàcil amb una gestió totalment interna. A més a més, va assegurar que, en d'altres comarques on ja està implantada, Sumar ha rebut diverses queixes i denúncies per presumptes vulneracions de drets laborals.

La consellera defensa que un servei com aquest "s'ha de prestar amb proximitat, amb gestió pròpia, amb capital públic i portant-ho des de la comarca mateix, tenint en compte que és una comarca poc poblada i molt dispersa", a més de "vetllant pel compliment dels drets laborals d'aquest servei tan important. Al final del ple, algunes empleades del SAD que havien assistit a la sessió també van qüestionar aquesta aprovació. Per això, van demanar al Consell que se'ls informi directament de com es fa efectiu el canvi.

Renúncia de tres consellers

El plenari d'aquest dijous ha estat marcat també per la recuperació del seu caràcter 100% presencial, i sense distància entre consellers, després que al llarg dels darrers mesos, a causa de les restriccions, s'havien hagut de fer per via telemàtica o bé semipresencial. Tots els grups han valorat positivament la recuperació d'aquest contacte directe. A la sessió no hi van poder assistir els dos consellers d'Oliana, Carme Lostao (ERC) i Jordi Vila (Compromís), a causa d'un confinament derivat d'un brot de COVID-19 aparegut els darrers dies en aquest municipi.

D'altra banda, el ple ha acceptat la renúncia de tres consellers que finalitzen anticipadament la legislatura, per motius personals o laborals. Es tracta de dos membres d'ERC, Francesc Canillo (les Valls de Valira) i Francesc Jordana (el Pont de Bar) i una representant de JxCat, Marta Soca (Coll de Nargó). També s'ha acordat la renúncia de Paula Martínez com a suplent. Tant l'equip de govern com l'oposició han agraït la feina feta per Canillo, Jordana i Soca en aquesta etapa de servei públic a la comarca.

El Consell preveu un pressupost de prop d'11,9 milions d'euros pel 2022

A l'inici del ple, el secretari del Consell Comarcal va donar compte de les línies principals que seguirà el pressupost de la institució per a l'any 2022. Es va avançar que els comptes ascendiran a uns 11.897.000 euros, tant pel que fa a ingressos com a despeses.