El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova el projecte de remodelació de l'EDAR de Montferrer, valorat en 12 milions d'euros
La reforma serà una de les actuacions més importants de la legislatura atès que l'estació saneja les aigües de la zona amb més població i més activitat industrial de la comarca. El ple també ha acordat el nou conveni de transport a la demanda
El ple del Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha aprovat per unanimitat el projecte de remodelació de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Montferrer. La presidenta del Consell, Josefina Lladós, han subratllat que aquesta serà una de les actuacions més importants d'aquesta legislatura, atès que la planta de Montferrer tracta les aigües de la Seu d'Urgell i de bona part de la plana de l'Urgellet, on es concentra la majoria de la població i de l'activitat econòmica de la comarca. La mesura l'han ratificat tant l'equip de govern (Junts) com els grups de CP-Compromís, ERC i CUP.
La importància d'aquesta reforma la reflecteix el pressupost de les obres, que serà de 12.098.648 € sense comptar l'IVA. Si s'hi inclou l'IVA, es preveu que l'import superi els 15 MEUR. El projecte ha estat redactat per ABM Serveis d’Enginyeria i Consulting SL, després de tres anys de treballs. A efectes pràctics suposarà la construcció d’una nova estació que, alhora, complirà amb tots els estàndards de qualitat que exigeixen actualment les normatives nacionals i europees.
El Consell Comarcal recorda que que l’EDAR de Montferrer saneja les aigües residuals del gruix més important d’habitatges i d’indústries de la comarca, perquè a més del nucli urbà de la Seu dóna servei a una part del poble de Castellciutat, els barris de Sant Antoni, del Poble Sec i Baixos de Calbinyà. També en depenen els pobles d’Alàs, Arfa, Montferrer, Bellestar i Aravell, la urbanització del Balcó del Pirineu, el disseminat de les Bordes d’Arfa i els polígons industrials tant de la Seu com de Montferrer.
L’actuació serà finançada per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), que coincideix en la necessitat de fer aquesta reforma, i suposarà una de les inversions més destacades no només de la legislatura sinó dels propers anys a la comarca.
Paral·lelament, es continua el procés per tancar l’emplaçament de l’estació depuradora d’Organyà i a principi d’any es començarà a treballar amb l’ACA per programar les instal·lacions de sanejament pendents a la resta de la comarca, especialment en pobles petits que no disposen d'aquest sistema. Sobre aquesta qüestió, el portaveu de CP-Compromís, Jordi Nadal, ha reiterat la seva petició que s'avanci en la creació de petites depuradores en nuclis aïllats on encara avui segueixen llençant les aigües residuals a rius o torrents, i per tant incomplint la normativa, a causa de l'absència d'aquest equipament.
Un altre punt important d'aquest ple ha estat l'aprovació del conveni amb el Departament de Territori de la Generalitat per al servei de transport a la demanda de l’any 2025, que comporta un increment de la partida que permetrà valorar la creació de possibles noves línies o parades a instància dels ajuntaments.
En medi ambient, s'ha acordat el reglament de funcionament del refugi d’animals de Benavarre, un cop presa la decisió de dissoldre el consorci AUGEMA i gestionar-lo directament des del Consell Comarcal. En aquest sentit s’ha aprovat la nova taxa per la prestació del servei del refugi que han de satisfer els ajuntaments de la comarca i que es podrà veure compensada en part per l’increment de dotació del Pla comarcal de Salut de la Diputació de Lleida.
El ple ha aprovat igualment el quart pla d’igualtat intern del Consell i la modificació d’algunes taxes com la del servei de SAT als ajuntaments exempts de secretari propi i la del CETAP, perquè en puguin fer ús entitats de recerca sense pagar la taxa. D'altra banda, s’ha donat el vistiplau al calendari laboral per a l’any 2025.
Nou debat sobre el futur de la gestió del SAD
Un altre punt del ple ha estat el nomenament de la presidenta del Consell com a representant davant el Consorci de Salut i d'Atenció Social de Catalunya. En aquest punt CP-Compromís s'ha abstingut en considerar que no s'està fent prou treball conjunt previ amb els grups del Consell per dissenyar el nou funcionament del Servei d'Atenció Domiciliària (SAD). Tot i reconèixer que l'entrada a aquest consorci té el vistiplau de l'Ajuntament de la Seu, i que ara per ara qualsevol alternativa té poques opcions de prosperar, Jordi Nadal creu que no s'hauria de descartar del tot la possibilitat de municipalitzar aquest servei en el futur, si bé considera que per a això caldria fer-ne un estudi més a fons, que tingui en compte el nombre de famílies a atendre, els desplaçaments i què cobra el personal, perquè no passi com va passar amb l'acord amb l'empresa pública Sumar.
En aquest punt, Josefina Lladós ha respost negant que l'acord amb Sumar es fes amb presses perquè "hi va haver molt treball previ", i coincideix amb l'oposició en la idea que el el personal hauria de cobrar més, si bé recorda que això depèn d’un conveni laboral català i, per tant, del Parlament. Lladós també nega que no s'hagi treballat plegats aquesta qüestió perquè "s’ha tractat a totes les comissions i a les assemblees del CAPAU" i, de fet, "amb l’Ajuntament de la Seu hi hem treballat plegats sempre". A més a més, ha recordat que encara no s’ha pres cap decisió sobre com es farà el nou servei de SAD i que volen "potenciar-hi el treball intern, malgrat les dificultats del servei" per les condicions tant de la plantilla com dels usuaris, pels horaris i per les característiques de la comarca, amb poca població i molt dispersa.