Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova un pressupost de 8,5 milions d'euros

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova un pressupost de 8,5 milions d'euros

L'increment respecte del 2015, de 3,4 milions, prové dels nous fons europeus FEDER i del Pla de Camins. L'aprofitament econòmic dels boscos i dels senders, entre les prioritats del nou exercici, que manté les partides en àmbits com ensenyament i serveis socials
Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell
14/04/2016 18:50

El pressupost del Consell Comarcal de l'Alt Urgell per aquest 2016 ascendeix a 8.569.807 euros. Els comptes s'han aprovat aquest dijous en el ple ordinari del mes d'abril, amb 15 vots favorables, dels consellers de CiU i ERC, i els tres vots contraris de Candidatura de Progrés.

Els comptes presenten un notable increment, de prop del 60%, respecte dels anys anteriors, tenint en compte que el pressupost 2015 va ser de 5.103.000 euros. El vicepresident de l'ens, Ricard Pérez, considera que aquesta xifra representa un "salt qualitatiu" que permetrà dur a terme noves inversions. Pérez ha matisat que aquesta diferència es deu bàsicament a la nova convocatòria dels fons FEDER, pels quals l'Alt Urgell rebrà uns 3 milions d'euros, i al nou Pla de Camins, que aportarà 500.000 euros. A més a més, els actuals interessos baixos han permès reduir la despesa financera, cosa que també contribueix a la millora de la xifra total disponible.

Per treure profit d'aquest "sòlid finançament europeu", el Consell s'ha marcat dues prioritats relacionades amb l'aprofitament del medi: els boscos i els senders. La meitat d'aquest FEDER (1.500.000 euros) es destinarà a un programa d'explotació dels boscos de la comarca per utilitzar la fusta com a biomassa per escalfar edificis públics de la comarca. I l'altra meitat servirà per condicionar els principals camins de l'Alt Urgell per tal de consolidar una xarxa de senders que uneixi tots els municipis. D'aquesta manera, es vol apostar amb força per una activitat, la de les rutes a peu, que cada vegada atrau més visitants a la comarca i que es vol convertir en un actiu econòmic i turístic que ajudi a la creació de llocs de treball i de riquesa a tot el territori.

Pel que fa a la resta del pressupost, Ricard Pérez ha destacat l'aposta un any més pel suport a l'ensenyament. El Consell destina enguany 1.250.000 euros a partides com ara les de menjador i transport escolar. Enguany s'inclou canvis en el llindar de les beques, amb l'objectiu que hi puguin accedir més famílies. L'apartat de serveis socials, en què es renova el conveni del Consorci d'Atenció a les Persones, té una dotació de 708.000 euros, i també es destina 300.000 euros a programes de formació, destinats especialment a persones en situació d'atur.

Progrés demana "canviar urgentment l'actual dinàmica"

El portaveu de Candidatura de Progrés, Joan Barrera, ha qualificat el pressupost de "continuista". Barrera considera que calen noves mesures per "innovar i canviar urgentment l'actual dinàmica d'atur, despoblació i empobriment". Sobre aquest punt, el conseller progressista ha exposat dades recents que situen l'Alt Urgell a la cua tant del Pirineu com de Catalunya en termes com ara la renda familiar, la pèrdua d'habitants, la població activa o bé el PIB per habitant.

En el ple, CP s'ha abstingut en l'aprovació de les bases de beques menjador per al nou curs 2016-2017. Joan Barrera considera que l'actual sistema és insuficient perquè "hi ha famílies que passen necessitats molt importants i caldria cobrir-los al 100% tot fent un esforç a banda de l'aportació de la Generalitat". En aquest sentit, Barrera proposa evitar despeses com ara la planta de lixiviats o bé l'ampliació del Consell i, a canvi, incrementar les partides socials i d'ensenyament.

Segons Progrés, el pressupost "no afronta els problemes de manca de recursos dels ajuntaments petits de la comarca: demana un esforç molt important en el servei de secretaria i intervenció i no els ofereix el servei d'arquitecte o enginyer". Així, afirmen, "s'incompleixen les promeses fetes per l'equip de govern i li resta recursos als ajuntaments per poder dinamitzar els municipis". El grup de l'oposició demana que, a banda dels projectes del FEDER, també s'afronti la construcció d'una nova depuradora a Montferrer perquè "l'actual ja està obsoleta".

Sobre la situació de la comarca, des de l'equip de govern han respost que les dades macroeconòmiques dels darrers anys vénen molt condicionades per la crisi que ha viscut Andorra, amb la consegüent arribada a la Seu de persones a l'atur. El president comarcal, Jesús Fierro, assegura que la prioritat és precisament fomentar el manteniment de la població i de l'activitat, i es mostra convençut que aquestes xifres milloraran en la mesura que tant el Principat com l'Alt Urgell estan millorant les seves perspectives.

Participació en programes europeus

En l'exposició dels comptes també s'ha detallat que l'endeutament previst pel Consell és de 65.000 euros, amb una ràtio del 15,9%, i que el romanent de tresoreria se situa en els 780.000 euros. També s'ha destacat la presència en diversos programes amb suport europeu, com ara el Poctefa, Retrob-AU, Voluntariat Europeu, Erasmus+, la Garantia Juvenil, Catalunya Emprèn i el Programa d'Innovació del SOC.

En l'apartat de serveis al territori, s'ha assenyalat com a novetat la consolidació del Bus Blanc a l'hivern, per potenciar l'accés a Sant Joan de l'Erm, juntament amb la resta de transport a la demanda, a més a més del suport jurídic als ajuntaments. En medi ambient, es vol consolidar la Taula de Senderisme i avançar en el sanejament d'aigües residuals. En promoció econòmica, es continua apostant per la borsa de treball BICAT.

Mostrar formulari de contacte