Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell de l'Alt Urgell desestima una moció sobre promoció de la zona incendiada aquest juny

El Consell de l'Alt Urgell desestima una moció sobre promoció de la zona incendiada aquest juny

L'equip de govern recorda que la proposta ja ha estat aprovada anteriorment per l'Ajuntament de Peramola, que és també qui hi té competència en camins. Compromís demana millores relatives a transport públic, retirada d'arbres per temporals i seguretat a la carretera de Cerc
Panoràmica de la zona afectada per l'incendi de Peramola, des d'un helicòpter dels Bombers (Foto: Ricard Pérez)
29/07/2022 14:45

El ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha desestimat aquest dijous una moció, presentada per Compromís pel Pirineu, en què es proposava endegar accions per promocionar la zona del sud de la comarca afectada per l'incendi del 19 de juny passat, que correspon bàsicament al municipi de Peramola. La idea va rebre el vot en contra de l'equip de govern, que suma 15 dels 19 consellers.

Per part de Compromís, Toni Mas va reivindicar la importància de l'àrea del Roc de Rumbau perquè, entre d'altres coses, "actualment és l'únic espai de l'Alt Urgell reconegut com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO". Mas recorda que, a més de contenir pintures rupestres i coves de gran valor, l'indret té una gran importància històrica, tant perquè a l'Edat Mitjana era lloc de frontera com perquè, amb relació als darrers segles, està vinculat al militar carlí Ros d'Eroles i guarda testimonis de les batalles de la Guerra Civil a la zona. El també regidor de Peramola considera que la promoció d'aquest patrimoni es podria fer conjuntament amb d'altres municipis de la comarca si s'hi afegís la figura d'Arnau Mir de Tost.

A banda de l'àmbit cultural, Mas creu que també cal potenciar-hi l'atractiu esportiu, ja que considera que Peramola no aprofita prou el fet de tenir una de les millors parets d'escalada del món, perquè els escaladors que hi vénen s'allotgen o fan vida a d'altres municipis propers. La moció, entre d'altres mesures, proposava demanar permís als propietaris per retirar la fusta cremada, planificar una "reforestació sostenible" i potenciar els camins de la zona.

En nom de l'equip de govern, el portaveu d'ERC, Sergi Parramon, va dir que la idea és bona, però considera que la moció "no procedeix" perquè "el Consell Comarcal no és qui ha de dir-li a l'Ajuntament de Peramola com ha de fer les coses". En aquest sentit, Parramon va recordar que aquest mes mateix el consistori peramolí ja ha aprovat per unanimitat una moció semblant, proposada igualment per Compromís, i va remarcar que el Consell sempre donarà suport a accions del municipi quan li ho demanin, però que la seva funció no és dir-los com ho han de fer.

D'altra banda, Parramon considera que en aquesta moció "s'hi barregen moltes coses" i ha negat que el Consell tingui competències en camins, ja que aquestes corresponen als ajuntaments i, com a molt, l'ens comarcal tan sols hi col·labora, si els respectius consistoris hi estan d'acord o li ho demanen. D'altra banda, durant el debat Toni Mas va retreure al president, Martí Riera, que li retirés el torn de paraula en un moment de la intervenció. Riera ho va justificar perquè en aquell moment Mas derivava el debat cap a d'altres qüestions que no tenien res a veure amb la moció debatuda.

Precs

Al final del ple, a l'apartat de precs, el conseller de Compromís Jordi Nadal va fer tres peticions relatives a infraestructures i camins. D'una banda, va proposar que el Consell Comarcal demani un ajut semblant a la bonificació que es preveu aplicar als usuaris de trens de Rodalies, tenint en compte que l'Alt Urgell no disposa de cap servei ferroviari, i que en aquest sentit es faci efectiva la integració tarifària amb tota la demarcació de Lleida.

En segon lloc, Nadal ha proposat una reforma urgent de la carretera entre la Seu i Cerc, tenint en compte que té "fins a 43 incidències, com ara entrades a cases i terrenys", que actualment és molt utilitzada per ciclistes i vianants i que, a més a més, l'asfalt està en força mal estat, cosa que afecta especialment els veïns que han de fer aquest recorregut sovint i alhora malmet els seus vehicles. Per això, el conseller creu que caldria avançar-se a les previsions que ja hi ha d'adequar la carretera fins a Tuixent i habilitar, en aquest tram, un pas separat per a la circulació no motoritzada. Considera que, de retruc, això permetria disposar d'un camí atractiu i saludable entre Cerc i la capital comarcal.

Finalment, Jordi Nadal també va sol·licitar que s'avanci en la retirada d'arbres afectats per temporals dels darrers anys, especialment el 'Glòria', perquè n'hi ha que encara no s'han retirat i poden ser un obstacle si algun dia un camió de bombers hi ha d'accedir per apagar un incendi. Malgrat que algunes d'aquestes afectacions són en finques privades, Compromís creu que caldria parlar amb els propietaris perquè facilitin la tasca, perquè es tracta d'una qüestió de seguretat ciutadana. Sobre aquest punt, Martí Riera va respondre que això en tot cas depèn dels respectius municipis. I pel que fa al transport públic, Sergi Parramon va recordar que la integració tarifària ja és un fet i ara es comença a fer efectiva.

Mostrar formulari de contacte