El Consell Comarcal de l'Alt Urgell impulsa la campanya 'Jo no jugo amb el sexisme'
L'àrea de Polítiques d'Igualtat pretén sensibilitzar en la "compra sostenible de joguines, jocs i regals igualitaris" de cara a l'època de Nadal. Els dos cartells anunciadors s'il·lustren amb fotos antigues de la Fira de Sant Ermengol
L’àrea de Polítiques d’Igualtat del Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha presentat aquest dimarts la seva nova campanya 'Jo no jugo amb el sexisme, amb la qual pretén "sensibilitzar la població per a la compra sostenible de joguines, jocs i regals igualitaris" de cara a l’època de Nadal. L’objectiu, afirmen, és "evitar l’associació a un gènere en concret només per construcció social i no per gustos o preferències personals".
L'acció s'ha planificat des de la idea que "allò material no té gènere i el gènere tampoc és binari (femení-masculí)" i des del punt de vista que "és important entendre que la diversitat de gustos és riquesa, independentment de la identitat de gènere que sentim", afirmen. Des d'aquesta àrea consideren que "hi ha certes joguines i jocs que s’ofereixen a un sexe en concret", cosa que creuen que fa que "des de la primera infància s’estigui condicionant a ser i a fer d’una determinada manera pel fet de ser nen o nena" i que a nivell tècnic s'ha batejat com a "socialització del gènere". Aquesta campanya, doncs, busca "que tots els nens i nenes, independentment del seu sexe, puguin beneficiar-se de qualsevol joc o joguina", segons han explicat Gemma Guàrdia, tècnica del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), i Olga Alonso, tècnica del Servei d’Atenció Integral de l’Alt Urgell (SAI).
La idea es divulgarà mitjançant dos cartells. El primer, de color groc, s'adreça específicament als infants i porta per subtítol 'Ni de nena ni de nen', seguit de la frase 'A l’Alt Urgell celebrem Nadal amb joguines igualitàries', i està il·lustrat amb una foto antiga de dues criatures en una parada de la Fira de Sant Ermengol, l’any 1960, observant joguines. I l’altre, de color taronja, vol "interpel·lar" els adults amb el subtítol 'Ni d’home ni de dona', tot proposant el que defineixen com a "regals igualitaris" i amb una foto de l’any 1957, també de la Fira de la Seu, on es pot veure un venedor de paraigües envoltat de gent interessada en la seva explicació. Les dues imatges formen part del fons fotogràfic Esclusa que es conserva a l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.
Els dies vinents aquests cartells es distribuiran per tots els municipis de la comarca que tinguin comerços o espais col·lectius, a banda de la seva difusió per mitjans de comunicació i xarxes socials. La intenció és que, si té bona acollida, la campanya es mantingui cada any per l’època de Nadal i s’ampliï amb formació i sensibilització a botiguers, famílies i ciutadania en general.