El Consell Comarcal de l'Alt Urgell recupera i divulga els "motarrots" dels pobles de la comarca
Tot aprofitant la recerca publicada per l'escriptor Josep Espunyes, s'ha creat un disseny propi que es posa a disposició de tothom al portal web de la institució. Els alcaldes i alcaldesses de la comarca n'han rebut els primers dissenys estampats aquest dijous
El Consell Comarcal de l'Alt Urgell recupera els malnoms de les poblacions de la comarca, amb el projecte 'Motarrots de l’Alt Urgell'. Es vol així "recuperar, preservar i divulgar aquesta part tan singular del patrimoni cultural immaterial". La idea s'ha presentat aquest dijous al migdia a l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet, al Pla de Sant Tirs, tot aprofitant que s'hi celebrava una nova reunió itinerant del Consell d'Alcaldes. Els batlles i batllesses han estat obsequiats amb les primeres samarretes, cadascuna amb el sobrenom dels seus respectius pobles o municipis.
El terme motarrot es fa servir per referir-se al malnom amb què els habitants d’un poble són coneguts per la gent dels pobles de la rodalia. Tenen el seu origen en un fet històric, una llegenda, un costum, o bé en la geografia, la climatologia, la manera de ser o alguna altra característica que singularitza els cada pobles o els seus vilatans. Sovint tenen una intenció irònica, pejorativa o fins i tot ofensiva, que s’entén per la tradicional rivalitat entre pobles veïns.
L’investigador, lingüista i poeta Josep Espunyes (Peramola, 1942) va fer un exhaustiu treball de recerca sobre els motarrots de l’Alt Urgell. En va recollir de gairebé tots els pobles de la comarca, molts dels quals, de fet, tenien diversos motarrots. A més a més, n’explica l’origen i el motiu. Fruit de l’estudi d’Espunyes és el seu llibre Segrada: motarrots i llegendes de l’Alt Urgell (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2001), del qual n’ha publicat posteriorment una nova edició, actualitzada i ampliada, amb el títol Alt Urgell. Motarrots, fets, llegendes (Edicions Salòria, 2011).
El projecte ha consistit en la creació d’un logotip i un disseny d’imatge per als diversos motarrots de l’Alt Urgell. Gairebé cada poble de la comarca té el seu i el pot utilitzar per a l’estampació en samarretes o en qualsevol altre suport.
Samarretes i articles personalitzats
Per facilitar-ne la divulgació i l'ús en qualsevol format, a través de la seva pàgina web, el Consell Comarcal posa aquests dissenys a disposició dels ajuntaments, comissions de festes i d'altres entitats per tal que, si ho desitgen, en puguin fer ús. La idea és donar una imatge homogènia a nivell comarcal, ja que hi haurà un únic disseny per a tots els pobles, però cadascun estarà personalitzat amb el malnom corresponent.
A més a més, al mateix portal web es pot consultar un mapa interactiu amb tots els motarrots i el seu significat. Hi apareix la referència d'un centenar llarg de pobles. Així, per exemple, el malnom que apareix de la Seu d'Urgell és "Espiabrines", per l'antic costum dels veïns d'espiar els habitants dels pobles de la vora quan venien a la ciutat. D'Oliana, "Travessers", pel barrot curt que feien servir per ajustar els àrguens al bast. D'Organyà, "Ganxos", un dels més coneguts ja que també n'és el gentilici, en referència a l'estri amb què van provar d'averar el cos sense vida del bisbe Ermengol. I de Montferrer, "Tanyuts", pel seu caràcter fort i intractable com la part més dura de la fusta. L'adreça on es pot trobar totes les referències i el corresponent disseny és: www.alturgell.cat/motarrots.
A la part davantera de les primeres samarretes que s'han estampat, de color negre, hi apareix el malnom del poble escollit, el nom del poble i una breu explicació de l'origen. I a la part posterior, hi ha el mapa de la comarca, en el qual s'hi distingeix amb color blanc el municipi del qual forma part el nucli.
El resultat l'han presentat, dins del Consell d'Alcaldes, el tècnic de Cultura del Consell Comarcal, Isidre Domenjó, i la tècnica de Turisme Alt Urgell, Montse Ripoll, que s'han encarregat de desenvolupar conjuntament el projecte, que compta també amb el finançament de la Diputació de Lleida.