Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal declara BCIL el jaciment paleontològic de la Palanca de Noves

El Consell Comarcal declara BCIL el jaciment paleontològic de la Palanca de Noves

L'espai té les petjades de tetràpodes més antigues de Catalunya i són als terrenys on es vol obrir una nova guixera També s'ha declarat Bé Cultural la Farinera de Montferrer i esglésies d'arreu de la comarca
Farinera de Montferrer
21/10/2011 10:25

El Consell Comarcal de l’Alt Urgell ha declarat vuit nous edificis com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). Entre els nous elements destaca el jaciment paleontològic de la Palanca de Noves, a Ribera d’Urgellet, un jaciment d’unes dues hectàrees i mitja del Pèrmic Superior, fa uns 250 milions d’anys. La zona presenta les petjades de tetràpodes més antigues de Catalunya i es troba en els terrenys on la multinacional Knauf projecta construir una guixera.

Atesa la complexitat d'aquest expedient, han col•laborat en l’elaboració de l'estudi tècnics del Consell Comarcal, del Departament de Cultura de la Generalitat, de l’associació cultural Lo Riu Roig i de l’empresa Knauf, propietària del terreny.

En el mateix ple s'ha declarat BCIL la centenària farinera de Montferrer, pionera a la comarca en la industrialització de la fabricació de farines.

Pel que fa a esglésies, s'ha reconegut Sant Iscle i Santa Victòria de Turbiàs, Sant Joan de Solans, Sant Pere de Cassovall, Sant Romà de Pallerols, Sant Vicenç de Canturri, Santa Cecília de Vilanova de Banat i Sant Vicenç d’Artedó. Aquesta darrera destaca pel fet que fou projectada l’any 1901 per l’arquitecte Calixte Freixa, conegut al Pirineu per la seva intervenció en la reforma del palau episcopal de la Seu d’Urgell, per l’actual santuari de la Mare de Déu de Núria i per l'edifici del Casino Ceretà de Puigcerdà.

Mostrar formulari de contacte