Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal del Pallars Sobirà té repartits 60 compostadors comunitaris per pobles petits

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà té repartits 60 compostadors comunitaris per pobles petits

Anualment es generen a la comarca unes 70 tones de compost, que els veïns poden utilitzar
Una veïna del municipi de la Guingueta d'Àneu tirant l'orgànica a un compostador comunitari del poble (Foto: Consell Comarcal del Pallars Sobirà)
07/03/2022 14:15

El Consell Comarcal del Pallars Sobirà té distribuïts pels pobles més petits i dispersats de la comarca compostadors comunitaris. En total, recullen entre 150 i 170 tones de matèria orgànica a l'any, una xifra que es tradueix en unes 10 tones de compost. L'adob es deixa al costat del compostador i els veïns en poden fer ús sense haver de desplaçar-se. Pel que fa a la planta de compostatge de Sort, hi arriben tots els residus orgànics de la recollida porta a porta. Prop de 635 tones es converteixen en unes 70 tones d'adob. Igualment, es reparteix entre els veïns de la comarca.

Marc Sans, tècnic de Medi Ambient del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ha explicat a l'ACN que la gestió de les restes de menjar (fracció orgànica) és clau per a reduir residus que van a l'abocador. "Encara que no ho sembli, les restes de menjar provoquen estralls, ja que produeixen gasos i lixiviats tòxics amb elevats costos de gestió econòmica i ambiental", assenyala.

El servei de recollida destina un operari i una furgoneta al manteniment i gestió dels compostadors que hi ha distribuïts pels pobles. Sans assenyala que un dels moments clau d'aquest tipus de servei s'acaba el cicle i es porga tot el contingut, dipositant el compost resultant al costat mateix perquè els veïns en facin ús.

Bona qualitat del compost

Un estudi ha demostrat que l'adob dels compostadors comunitaris i el de la planta de Sort són de la mateixa qualitat. El compostatge s'utilitza per a jardins o horts, tant de particulars com d'espais comunitaris. Els veïns que en necessitin el poden passar a recollir a la planta de Sort.

Mostrar formulari de contacte