Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal del Ripollès reclama el pas gratuït pel túnel del Cadí

El Consell Comarcal del Ripollès reclama el pas gratuït pel túnel del Cadí

L'ens considera que les empreses de la comarca pateixen un "greuge" respecte de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà. Veuen la bonificació necessària per recuperar la competitivitat
Peatge del túnel del Cadí (ACN / arxiu)
23/02/2021 18:05

El Consell Comarcal del Ripollès reclama que els habitants d'aquesta comarca puguin circular gratuïtament pel túnel del Cadí. L'ens ha tramès una carta a la direcció de l'empresa concessionària -Túnels de Barcelona i Cadí, SA- i al conseller de Territori i Sostenibilitat en funcions, Damià Calvet, en què sol·liciten gaudir de la bonificació del 100% del peatge de què ja disposen des de l'any 2006 els habitants i les empreses de les comarques de l'Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà.

A la missiva, el president del Consell del Ripollès, Joaquim Colomer, argumenta que actualment la seva comarca està "en inferioritat de condicions a l'hora de prestar servei en un territori que no deixa de ser dins la província", en al·lusió a la Cerdanya. Al respecte, Colomer assegura que l'obertura del túnel del Cadí, l'any 1983, va suposar una "sotragada" per a moltes empreses ripolleses que fins llavors "servien a la Cerdanya, l'Alt Urgell i Andorra", atès que l'intercanvi comercial d'aquesta zona cap al sud es va desplaçar bàsicament cap al Berguedà i el Bages.

Vies alternatives antiquades

A això s'hi afegeix el fet que al llarg d'aquestes darreres dècades, i tot i les reiterades peticions fetes pel territori, les administracions responsables han descartat modernitzar les alternatives al túnel per connectar la Cerdanya i el Ripollès, tant pel que fa a la línia de tren i a la collada de Toses (N-260), que depenen del Govern espanyol, com a la carretera local GIV-4016 entre Planoles i la collada, que és competència de la Diputació de Girona i que presenta igualment un traçat antiquat.

La petició del Ripollès es va consensuar en una reunió de la taula sectorial per a la reactivació econòmica de la comarca en l'àmbit dels transports, empreses de logística i missatgeria. Els empresaris van posar de manifest el "greuge" que els hi comporta no disposar de la gratuïtat del túnel del Cadí per poder treballar amb les comarques situades més al nord o bé amb Andorra. A tot plegat, el Consell Comarcal hi ha afegit com a argument els "lligams històrics innegables" entre el Ripollès i la Cerdanya.