Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell debat la necessitat de tractaments contra la processionària

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell debat la necessitat de tractaments contra la processionària

Els batlles volen demanar a Agricultura que digui a terme una campanya de fumigació per frenar la plaga En la reunió també s'ha destacat el balanç positiu pel que fa a seguretat ciutadana i al suport de la Diputació

Consell d'Alcaldes - 2015
Consell d'Alcaldes - 2015
10/02/2015 17:23

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell té previst demanar al Departament d'Agricultura que faci una campanya de fumigació per tal de reduir l'actual expansió de la processionària del pi. Aquest és un dels temes d'actualitat que s'ha debatut en la reunió que els batlles han celebrat aquest dimarts a l'Espai Ermengol de la Seu.

En la trobada, alguns dels batlles han expressat la preocupació per la velocitat a la que està avançant novament la processionària, cosa que posa en perill la salut dels boscos. El president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Jesús Fierro, creu que el clima dels darrers mesos també ha afavorit aquesta situació. En tot cas, Fierro ha detallat que analitzaran amb els tècnics la conveniència de dur a terme mesures per aturar la plaga i que, en cas de considerar-se necessari, demanaran a Agricultura una fumigació a les zones més vulnerables. 

El problema també està afectant de manera molt visible els boscos de comarques veïnes, com ara la Cerdanya, el Berguedà i el Pallars Jussà.

Nova línia d'ajuts Leader

En aquest Consell d'Alcaldes també s'ha presentat les línies dels nous ajuts Leader per a l'Alt Urgell i la Cerdanya, que enguany amplien el seu abast ja que per primera vegada abastaran la totalitat de la comarca veïna. En les darreres convocatòries ja s'hi havien sumat els sis municipis cerdans de la Batllia i el Baridà, i ara també s'hi inclourà la resta de consistoris, entre els quals hi ha Puigcerdà, Alp i Llívia.

Llei de Muntanya

A la reunió hi ha intervingut el president de l'IDAPA, Pere Porta, que ha avançat detalls de l'elaboració de la futura Llei de Muntanya. Els batlles han demanat a Porta que es faci una jornada participativa a l'Alt Urgell per poder aportar a la llei les peticions específiques de la comarca, tal com ja s'ha fet al Berguedà i al Pallars Sobirà. La norma impulsada ara fa 30 anys es considera ja "obsoleta".

Des dels Mossos d'Esquadra s'ha explicat als alcaldes el balanç del 2014, del qual s'ha destacat la disminució de fets delictius i la bona evolució de la comarca pel que fa a seguretat ciutadana en comparació amb la resta del país.

Una altra intervenció de la reunió ha estat la del diputat provincial i tinent d'alcalde de Montferrer i Castellbò, Antoni Navinés, que ha fet balanç de les accions fetes per la Diputació a la comarca. Jesús Fierro s'ha mostrat mol satisfet per la implicació de l'ens provincial amb els ajuntaments durant aquesta legislatura i n'ha destacat les noves línies d'ajuts a serveis locals com ara les llars d'infants.

Finalment, a la reunió també s'hi ha convidat a intervenir el nou corresponsal de TV3 al Pirineu, Eugeni Rius. El periodista i els alcaldes han conversat sobre la presència de les comarques de muntanya dins dels informatius de Televisió de Catalunya i sobre com millorar la projecció de tot allò que passa al territori.

Mostrar formulari de contacte