Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals


Sou a: Inici / Notícies / El Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell demana que els fons europeus prioritzin la digitalització

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell demana que els fons europeus prioritzin la digitalització

Els batlles es mostren escèptics amb la possible utilitat del Next Generation a la comarca i temen que els recursos aniran a parar principalment a grans empreses. A la reunió d'aquest dijous, Unió de Pagesos ha alertat de la situació "crítica" del sector lleter
Reunió del Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell, a l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet
30/09/2021 19:05

El Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell considera que els fons europeus Next Generation haurien de prioritzar, pel que fa a la comarca, l'objectiu de garantir la digitalització i la connectivitat. Tot i això, els representants dels ajuntaments s'han mostrat novament escèptics amb la utilitat real que pot tenir a escala local aquest gran pla de la Unió Europea, ja que temen que bona part dels diners es concentraran en adjudicacions a grans empreses.

La reunió itinerant del Consell d'Alcaldes s'ha fet aquest dijous al Pla de Sant Tirs. L'alcaldessa de Ribera d'Urgellet i presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, ha explicat que "quan es va començar a parlar dels fons europeus i de què s'hi volia finançar, un dels eixos principals era aquest, el de la digitalització, perquè tot el territori, des de l'últim nucli fins al més gran, tinguessin connectivitat". Però Lladós creu que "cal veure com això s'acabarà plasmant, perquè al final, i cal dir-ho clar, sempre guanyen les grans operadores i els seus interessos, que es basen en criteris de població i no de territori".

Per això, els alcaldes de l'Alt Urgell tenen la sensació que "tornen a estar venuts una altra vegada" i "que tots aquests missatges que ens feien arribar, que en dos o tres anys hi hauria connectivitat fins a l'últim racó de les nostres comarques, geogràficament tan complicades, ho hem d'anar posant entre parèntesi", perquè no acaben de "veure clar com serà". Lladós lamenta que aquest context "genera molta impotència entre els alcaldes, i més encara en els alcaldes de municipis de l'Alt Urgell que estan aïllats dels eixos de comunicació per on ha de passar la fibra òptica".

Últims preparatius per obrir el túnel de Tres Ponts

A la reunió a l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet, els alcaldes i alcaldesses també han parlat novament de la finalització de les obres del túnel de Tres Ponts. S'ha informat que, tot i que el mes passat ja es va tancar la comissió de seguiment, el Departament de Territori els ha ofert la possibilitat de fer una última visita d'obres abans de la inauguració. Pel que fa justament a l'obertura al pas de vehicles, el Govern assegura que serà d'aquí a un mes -a final d'octubre- o, com a molt tard, d'aquí a un mes i mig.

Risc de pèrdua de l'activitat lletera

La trobada ha comptat amb la presència de Raquel Serrat, responsable del sector ramader a Unió de Pagesos, juntament amb el dirigent d'UP a l'Alt Urgell i responsable nacional del sector lleter, Joan Guitart. En la seva intervenció, Serrat ha alertat de la situació crítica en què es troben les explotacions lleteres, amb una gran importància a la comarca. De la seva part, Guitart ha advertit que, si no s'hi posa remei, en tot just deu anys l'Alt Urgell es podria quedar sense granges de llet.

Davant d'aquest avís, Josefina Lladós creu que "no podem deixar escapar ni una oportunitat de reclamar a les administracions superiors que facin alguna cosa més que la que poden fer els ajuntaments". Les principals causes d'aquesta crisi són els baixos preus que les grans distribuïdores paguen als productors, juntament amb les traves administratives i la competència externa. Lladós conclou que si no es reacciona "el sector pot quedar tocat de mort, i això, a la nostra comarca, serà un drama".