El Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell vol traslladar al Parlament i a Territori les demandes sobre l'Agència de la Natura
L'ens desmenteix que s'hagi adherit al manifest presentat al Port del Cantó, però reclama que es tingui en compte els municipis i comarques més afectats. Consideren que cal posar en comú les demandes de la comarca per fer-les saber als grups parlamentaris
El Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell vol que es "posi en comú els dubtes" existents a la comarca sobre la proposta de creació de l'Agència de la Natura de Catalunya, que actualment s'està tramitant al Parlament, el qual preveu aprovar-la properament tot i l'oposició de moltes institucions locals i associacions afectades per la mesura.
En un comunicat, l'ens que agrupa els batlles i batllesses alturgellencs ha desmentit que s'hagin adherit al manifest presentat aquest dimecres al port del Cantó, al límit de la comarca amb el Pallars Sobirà- en què es reclama l'ajornament de l'aprovació per part del Parlament i es denuncia que la tramitació s'ha fet novament d'esquenes al territori i que s'ha menystingut els principals actors implicats.
La presidenta del Consell d'Alcaldes, Rosa Fàbrega, ha remarcat en un comunicat que l'organisme que representa ja havia donat a conèixer prèviament -la setmana passada- el seu posicionament mitjançant un manifest propi, recolzat per 17 dels 19 alcaldes i alcaldesses de la comarca (i també per totes les EMD alturgellenques), en el qual demanen concretament "que abans de portar al Ple del Parlament la votació de la Proposició de Llei de creació de l'Agència de la Natura se'n pugui fer una relectura més pausada i reflexiva amb i des dels municipis i comarques on l'Agència tindrà més repercussió". En aquell text, els signants subratllen que "hauria estat desitjable el diàleg directe i la recerca del màxim consens amb el territori, especialment en el cas de comarques com l'Alt Urgell, en què el patrimoni natural hi té una rellevància màxima tant per la importància del sector primari com des del punt de vista d'atractiu turístic".
Fàbrega hi ha afegit que, de moment, "en cap cas" no s'hi han posicionat "ni a favor ni en contra", sinó que en la situació actual demanen "més informació i participació" per tal de poder-s'hi posicionar abans no s'aprovi la llei. La també alcaldessa de les Valls d'Aguilar, en aquest sentit, puntualitza que els dos electes que no han recolzat el manifest comarcal ho han fet perquè "no són contraris" a la proposta parlamentària. I en aquest sentit conclou que, tot i aquest suport massiu al manifest, "no es pot dir que el Consell d'Alcaldes rebutgi la creació de l'Agència".
Finalment, la presidenta d'aquest ens avança que, amb les posicions comunes de la comarca, volen traslladar els seus dubtes al Departament de Territori i Sostenibilitat perquè assegura que la conselleria té "disposició per aclarir-los". I, tot i l'allau de crítiques dels darrers dies a la tramitació de la llei, pel fet que la majoria alcaldes pirinencs i representants d'associacions professionals no n'havien estat informats, Fàbrega sosté que Territori ha fet un "esforç de comunicació" aquests dies.