Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell d'Alcaldes del Pallars Jussà vol regular la implantació de parcs fotovoltaics

El Consell d'Alcaldes del Pallars Jussà vol regular la implantació de parcs fotovoltaics

Elaboració d'un document conjunt, que es preveu que estigui enllestit el pròxim mes de juliol. La Generalitat ha informat favorablement sobre l'estudi de 13 instal·lacions solars a la comarca, amb un total de 630 hectàrees
Consell d'Alcaldes del Pallars Jussà del 27 d'abril del 2021 (Foto: ACN)
28/04/2021 18:45

El Consell d'Alcaldes del Pallars Jussà treballa en un document que permeti als ajuntaments de la comarca regular la implantació de parcs fotovoltaics. La redacció ha estat encarregada per l'Associació Geoparc, en coordinació amb els serveis tècnics del Consell Comarcal. L'anàlisi inclou la normativa urbanística, els tràmits, terminis i documentacions que cal elaborar. L'estudi final es preveu que estigui enllestit el pròxim mes de juliol.

La proposta, que els ajuntaments que la comparteixin hauran d'incloure en el seu Planejament General, tindrà en compte la normativa vigent i inclourà aspectes com els tipus de sòls, les pendents, la incidència solar, la seva visibilitat des dels nuclis de població i elements singulars, georutes o punts d'interès turístic, entre altres.

El document vol donar resposta al fet que la Ponència d'Energies Renovables de la Generalitat ha informat favorablement sobre l'estudi de viabilitat per a la implantació de 13 dels 18 parcs solars presentats fins ara al Pallars Jussà, sense tenir en compte en molts casos els continguts dels informes municipals. Ara mateix, ja representarien unes 630 hectàrees al territori.

Capacitat d'intervenció

El Consell d'Alcaldes ha informat sobre el període a partir del qual els ajuntaments deixen de tenir capacitat d'intervenció efectiva sobre les sol·licituds d'autorització dels parcs fotovoltaics, que es calcula que és d'entre 6 i 7 mesos des del moment en què el promotor sol·licita autorització al departament d'Empresa. Així doncs, en la part inicial d'aquest interval de temps, els ajuntaments hauran de decidir si adopten la proposta impulsada per l'Ajuntament de Tremp, adaptant-ne els models d'acord per aprovar-los abans no s'esgoti aquest període, de manera que tinguin marge per iniciar la modificació del planejament urbanístic en sòl rústic i procedir a la suspensió de llicències per un període de 2 anys, en ambdós casos, només amb relació als usos dels parcs fotovoltaics.

Si els consistoris prenen aquest determini, i en coordinació tècnica amb el Consell Comarcal, hauran d'incorporar cadascun les propostes de l'estudi i fer els tràmits de modificació de planejament per incorporar la regulació dels usos per a la instal·lació de plantes solars.

Mostrar formulari de contacte