Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell de l'Advocacia Catalana impulsa mitjançant formularis l'ús de l'aranès als jutjats

El Consell de l'Advocacia Catalana impulsa mitjançant formularis l'ús de l'aranès als jutjats

S'ha preparat dotze escrits que els advocats podran fer servir als Jutjats de Vielha. En l'acció hi han col·laborat l'IEA, el Departament de Justícia i la Direcció General de Política Lingüística

Presentació dels nous formularis judicials en aranès (Foto: ACN)
Presentació dels nous formularis judicials en aranès (Foto: ACN)
26/02/2020 19:40

El Consell de l'Advocacia Catalana i l'Institut d'Estudis Aranesi (Acadèmia Aranesa de la Llengua Occitana) han presentat aquest dimecres, a Lleida, els primers dotze formularis jurídics en aranès perquè els professionals de l'advocacia puguin treballar en aquesta llengua als jutjats de Vielha.

Es tracta d'una iniciativa pionera, que ha comptat amb la col·laboració del Departament de Justícia i de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, amb l'objectiu d'impulsar l'ús de l'aranès en la justícia. El president de l'Institut d'Estudis Aranesi, Jusèp-Loís Sans, ha dit que calen estímuls i recursos per protegir la llengua aranesa i que es va considerar que un d'ells seria facilitar els formularis judicials en aranès.

De la seva part, la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, ji ha afegit que aquesta iniciativa pionera és "un pas simbòlic molt important" per promoure l'aranès i per garantir el drets dels usuaris que el vulguin fer servir.

Situació crítica del català i l'aranès al món judicial

Es pretén així protegir una llengua que, segons ha dit a l'ACN el president de la Comissió de Llengua del Consell de l'Advocacia Catalana i degà de Vic, Rogeli Montoliu Casals, es troba en una situació "crítica" -tal com passa també amb el català en l'àmbit judicial- i que igualment "cal protegir".

Malgrat l'escàs ús del català a la justícia, Lleida és la segona demarcació catalana on més es fa servir, només superada per la de Girona.  L'any 2018 un 11% de les sentències judicials dictades a Lleida van ser en català, mentre que la mitjana de tot Catalunya va ser de només un 7,7%, segons dades del Departament de Justícia.

Mostrar formulari de contacte