Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell de l'Alt Urgell desestima crear una taula per promocionar la comarca amb personatges històrics

El Consell de l'Alt Urgell desestima crear una taula per promocionar la comarca amb personatges històrics

L'equip de govern considera que ja hi ha d'altres vies per potenciar aquest llegat, que ha cridat l'atenció de la plataforma HBO. Compromís demana transparència pel que fa a la gestió dels serveis socials
Municipi de Peramola
14/10/2022 12:55

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha desestimat aquest dijous una moció, presentada per Compromís X Pirineu, en què es proposava crear una taula de treball per promocionar la comarca mitjançant alguns dels seus personatges històrics més significatius, amb la participació tant de tècnics comarcals com de l'Ajuntament de Peramola i del Ministeri per a la Transició Ecològica i Agenda Rural del Govern espanyol.

La mesura ha rebut el vot contrari de l'equip de govern (Junts i ERC). En representació dels grups de govern, el portaveu d'Esquerra, Sergi Parramon, es va comprometre a portar aquesta idea a la propera reunió de Turisme Alt Urgell. Tanmateix, va assenyalar que el que demana la moció és crear una nova taula de treball per a aquesta qüestió i considera que això no té sentit, perquè ja hi ha d'altres mitjans per debatre-la i, si s'escau, tirar-la endavant. És el cas de la mateixa àrea comarcal de turisme, la taula comarcal, Turisme de la Seu o el Patronat de la Diputació de Lleida. Parramon va proposar a Compromís replantejar la moció per poder-hi donar suport, una opció que el grup de l'oposició va descartar.

Des de l'equip de govern també han assenyalat que darrerament ja s'ha fet, a Coll de Nargó, una ruta literària inspirada en el reeixit llibre La Companyia Nòrdica, d'Albert Villaró, que té com a un dels protagonistes un dels personatges esmentats a la moció, el Ros d'Eroles. I sostenen que des del Consell ja fa temps que es treballa per convertir el patrimoni i la història local en un atractiu turístic.

Des de Compromís, el conseller Toni Mas va lamentar que no s'aprovi aquesta moció perquè considera que el seu objectiu principal era contribuir a la promoció i dinamització de la comarca. En aquest sentit, Mas va remarcar que recentment un equip de la coneguda plataforma televisiva HBO ha estat a Peramola per rodar-hi un reportatge i, en conversa amb els veïns, han expressat l'interès pel potencial que tenen personatges com el Ros d'Eroles, Arnau Mir de Tost o Sant Ermengol de cara a la possible creació d'una sèrie o una pel·lícula. Mas creu que cal aprofitar aquest llegat, i també les publicacions que ja se n'ha fet, per projectar la comarca a l'exterior. De fet, el també regidor de Peramola ha subratllat que "la idea no parteix de nosaltres, sinó de l'HBO, que van venir al territori i van constatar que el seu passat dóna per fer-ne guions", i per això proposava presentar la idea al Ministeri de Repte Demogràfic amb l'objectiu d'obtenir-ne una subvenció.

Des de Compromís també han exposat que aquesta setmana mateix l'Ajuntament de Peramola sí que ha aprovat la proposta, per unanimitat. Per tot plegat, Toni Mas afirma que "el vot en contra no s'entén" perquè, segons assegura, "només s'està demanant que hi donin el vistiplau a nivell administratiu i després facin la feina els tècnics, la Diputació, el Ministeri o els autors dels llibres que hi puguin ajudar". Toni Mas creu que d'aquesta manera "es perd una oportunitat de promocionar turísticament la comarca, al voltant d'un tema que pot cosir el territori" i que, pel potencial de la temàtica, creu que "pot donar la volta al món", i que "no s'han interessat per conèixer a fons la moció". I creu que "fins ara el Consell Comarcal no ha estat capaç de crear un producte turístic potent".

Debat sobre els serveis socials

Al mateix plenari, a l'apartat de precs, Compromís va interpel·lar l'equip de govern sobre l'accés a informació relativa als serveis socials i la situació del personal després de la retirada de la gestió a l'anterior empresa -Lleida Assistencial- i l'acord amb Sumar. La portaveu de l'oposició, Carlota Valls, es mostra "preocupada" pel que segueix considerant com una "externalització encoberta" i per una recent sentència del Jutjat de Lleida que insta a readmetre una treballadora. Valls creu que "hi ha hagut una mala gestió no només de la cobertura dels drets socials de les treballadores sinó també de la seva afectació en el servei".

Per l'equip de govern, el president Martí Riera va lamentar "que Compromís insisteixi a dir que el Consell ha abandonat els treballadors, quan és el Consell qui està pagant la seguretat social d'aquestes persones, com a responsables subsidiaris, perquè aquella empresa (Lleida Assistencial) ha fet fallida de facto, encara que no ho hagi fet genèricament". Riera considera que, vist amb perspectiva, la cessió de la gestió a Lleida Assistencial "ha estat una desgràcia en línies generals, perquè van fallar de totes totes", però critica que l'oposició "ens vulgui responsabilitzar del desfici d'aquesta empresa, quan no és de cap manera així, perquè qui està defensant els treballadors a dia d'avui és el Consell Comarcal, que és qui està pagant els deutes que té Lleida Assistencial amb els seus treballadors".

A aquesta qüestió també s'hi va referir l'alcaldessa d'Oliana, Carme Lostao, que va voler deixar clar que "mai" no han eludit cap responsabilitat i va remarcar que ja s'havien compromès a respondre a aquestes preguntes a la propera assemblea del Consorci d'Atenció a les Persones, que "encara no s'ha fet". En aquest sentit, Lostao va negar que hi hagi cap necessitat d'amagar informació i assegura que se'n facilita sempre que calgui. Alhora, la també consellera comarcal va recordar que al Consorci d'Atenció a les Persones només hi ha una treballadora adscrita directament al Consell i que ara l'únic que han fet és recuperar-la.

Carlota Valls afirma que aquestes explicacions no els han convençut "perquè no han respost a cap de les quatre preguntes" que han fet tant al ple com a la comissió informativa o mitjançant una instància de la qual n'esperen resposta. I creu que "hi ha opacitat" en alguns temes relatius als serveis socials "perquè el Consell prefereix no parlar-ne i perquè hi ha d'altres demandes que també poden portar problemes". La portaveu de Compromís hi afegeix que al començament de la legislatura ja van advertir d'aquesta possibilitat.

Mostrar formulari de contacte