Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell de l'Alt Urgell vol entrar al nou FEDER amb projectes de senders i biomassa

El Consell de l'Alt Urgell vol entrar al nou FEDER amb projectes de senders i biomassa

L'últim ple de l'any debat fer una sol·licitud conjunta de la comarca tant per posicionar-se en el 'trekking' com per treure més profit dels boscos. Aprovat un projecte de millora per a cinc camins i carreteres locals

Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell
Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell
17/12/2015 18:23

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell preveu presentar als nous ajuts europeus FEDER, que són a punt de convocar-se, propostes relacionades amb els senders turístics i l'aprofitament de la biomassa i el medi forestal. L'últim ple ordinari de l'any, aquest dijous, ha debatut aquesta possibilitat.

Tenint en compte que el pla en el qual es vol incloure aquests projectes s'adreça específicament a ens locals de més de 20.000 habitants, el president del Consell, Jesús Fierro, ha plantejat als consellers la conveniència que aquestes propostes es presentin conjuntament entre tots els municipis de l'Alt Urgell.

El primer projecte planteja elaborar un inventari de senders, que consolidi la comarca com un referent del Pirineu en una activitat amb una demanda creixent. La subvenció que se'n podria rebre oscil·la entre 2 i 6 milions d'euros. Fierro ha volgut deixar clar que "és impossible" incloure-hi tota l'extensa xarxa de senders que hi ha a l'Alt Urgell, per la qual cosa s'estudiarà quins tenen més potencial turístic i més garanties de cara a fer-ne el posterior manteniment. La segona idea que es vol presentar al FEDER, i que tindria una partida d'entre 1 i 4 milions d'euros, té per objectiu aconseguir treure un millor profit dels boscos, crear nous llocs de treball vinculats al medi forestal i, alhora, reduir la despesa energètica en edificis de la comarca. El president comarcal recorda que "tenim una matèria prima bona i abundant a la comarca, i l'objectiu és que tot el procés es pugui fer des de la comarca mateix", començant per les administracions però estenent-ho també, si s'escau, a empreses i llars.

Des del grup d'ERC, Francesc Viaplana ha recolzat la proposta de presentar aquestes dues sol·licituds. Viaplana considera estratègics els temes escollits, atès que tant els senders com l'aprofitament dels boscos són "claus per a la promoció del territori i per a l'activitat econòmica que poden generar". En el cas concret de la Biomassa, des d'Esquerra esperen que l'intent fallit d'impulsar una planta privada serveixi per bastir un projecte més sòlid de cara a treure finalment profit del gran potencial forestal de la comarca.

La portaveu de Progrés Municipal, Dolors Vidal, també valora positivament la proposta, però considera que cal fer "un estudi i un acord entre tots els ajuntaments de la comarca" perquè es determini quins són els millors senders "i que es mantinguin". Vidal creu que la prioritat ha de ser "activar la comarca, perquè està poc activada". Per això, proposa que la xarxa es vinculi a serveis que els senderistes puguin trobar pel camí com ara allotjaments, botigues o restaurants. Pel que fa a la biomassa, Progrés espera que "aquesta vegada el projecte s'agafi amb ganes" i es mostra disposat a fer-hi aportacions.

Pel que fa a l'anterior FEDER, enguany se n'ha completat l'aplicació, que a l'Alt Urgell s'ha dedicat a millores en noves tecnologies, amb l'extensió de serveis del sistema wimax, wi-fi i teletreball a zones amb dificultats de cobertura. S'hi ha destinat 200.000 euros, dels quals 100.000 corresponen a la subvenció europea, 50.000 a la Diputació, 40.000 al Consell i els 10.000 restants als municipis receptors.

D'altra banda, el ple del Consell Comarcal ha aprovat una partida d'inversions en camins i carreteres locals. S'ha escollit cinc trams on actualment ja via ja està força malmesa i on es considera necessari actuar per tal d'evitar que en el futur s'hi hagi d'abordar obres molt més costoses. Són concretament, el camí del Pont de Bar a Castellnou de Calcorze, el d'Argolell a Arduix (les Valls de Valira), el que connecta Estamariu amb l'N-260, el d'Oliana a la Valldan i el de Cava a Ansovell.

D'altres punts que s'han aprovat en aquest ple són les modificacions d'ordenances fiscals, la recuperació de la part proporcional de la paga extra del 2012 i l'entrada del Consell en un conveni per a la recerca, conservació i difusió del patrimoni etnològic a Catalunya, juntament amb la pròrroga del contracte de teleassistència a l'empresa Qualitae. També s'ha acordat sol·licitar al Govern la continuació de la gestió de l'Estació Depuradora d'Aigües de Montferrer, amb un ajut estimat de 300.000 euros.

Mostrar formulari de contacte