Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell del Pallars Jussà presenta al Govern espanyol un informe amb els arguments contra la MAT

El Consell del Pallars Jussà presenta al Govern espanyol un informe amb els arguments contra la MAT

El document exposa les incoherències detectades, la manca d'anàlisi territorial i les afectacions en diversos àmbits de la comarca. Entre d'altres aspectes, s'hi denuncia que no se n'ha informat al Geoparc Orígens com a part interessada

Marxa lenta contra el projecte de MAT del Pallars Jussà, l'octubre passat (Foto: ACN)
Marxa lenta contra el projecte de MAT del Pallars Jussà, l'octubre passat (Foto: ACN)
26/11/2021 17:45

El Consell Comarcal del Pallars Jussà ha presentat al Govern espanyol un informe contrari a la petició d'autorització administrativa i a l'informe d'impacte ambiental de la línia aèria de molt alta tensió (MAT) que Forestalia vol fer passar per la comarca. En aquest document, de 34 pàgines, s'hi expliciten les "incoherències detectades", la "manca d'anàlisis territorial" i les afectacions que s'hi plantegen. El document inclou fins a 33 al·legacions, basades en les deficiències tècniques i de planificació que recull i les afectacions ambientals i patrimonials que suposaria.

La línia que afectaria el Pallars Jussà, de 400.000 kV i de 26 km, que ha d'unir Laluenga (Aragó) i Isona (Pallars Jussà), mitjançant 56 torres d'uns 70 metres d'alçada cadascuna. Des d'Isona, enllaçaria amb les línies que transporten electricitat a l'àrea de Barcelona. I és que l'objectiu final de l'obra és, a grans trets, vendre a la capital catalana energia produïda a l'Aragó, per la qual cosa la comarca no en trauria cap benefici sinó que, ben al contrari, li suposaria un greu perjudici en diversos àmbits.

Aquest document ha estat la base sobre la qual els ajuntaments han estructurat les seves al·legacions i s'ha elaborat des dels serveis tècnics del Consell Comarcal, que presta servei a tres dels quatre municipis afectats. Un informe doncs, fruit de l'anàlisi d'experts i que inclou conclusions de treballs externs contractats concertadament pels ajuntaments. En total, entre institucions, entitats i particulars, ja s'hi ha presentat més de 800 al·legacions.

Entre les al·legacions presentades destaca la petició de nul·litat en la tramitació, per defecte de comunicació al Geoparc Orígens com a persona interessada. Cal recordar que aquest espai està protegit per la UNESCO com a geoparc mundial. També s'hi argumenta que no està justificada l'elecció de la subestació d'Isona com a punt de connexió a la xarxa elèctrica.

El document, a més a més, també addueix que s'ha de partir de la base que la contribució de la comarca del Pallars Jussà a la generació d'electricitat sempre ha estat i segueix sent més que suficient, molt per damunt de l'energia que ella sola necessita.

El Consell també esmenta el fet que el promotor de la MAT del Pallars planteja una obra "que concentra els beneficis del projecte a l'Aragó (generació) i concentra els perjudicis a la comarca del Pallars Jussà (evacuació)" i posa de manifest l'absència d'informació del promotor cap al territori. Un apartat del document també enumera impactes negatius sobre el patrimoni geològic i paleontològic, el cultural, el paisatgístic i l'agrari.

Mostrar formulari de contacte