Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El conseller de Governació i el síndic d'Aran es reuneixen per actualitzar el règim especial

El conseller de Governació i el síndic d'Aran es reuneixen per actualitzar el règim especial

22/05/2008 16:47

El conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, s'ha reunit aquest dijous amb el síndic d'Aran, Francesc Boya, i els representants dels grups polítics del Consell General, Carles Barrera i José Antonio Bruna, per parlar de l'avantprojecte de la Llei d'actualització i millora del règim especial d'Aran. La reunió, que ha tingut lloc a la seu del departament a Barcelona, ha servit per avançar en la redacció de l'articulat de la nova Llei, la memòria de la qual ja ha aprovat el Govern de la Generalitat.

El conseller Jordi Ausàs amb el síndic d'Aran, Francesc Boya, i els representants dels grups polítics del Consell General, Carles Barrera i José Antonio Bruna. L'objectiu principal d’aquesta nova normativa és revisar i modificar el règim especial de l'Aran, en compliment de la disposició addicional cinquena de l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Aquesta disposició estableix el termini de quatre anys, des de l'entrada en vigor de l'Estatut, per dur a terme aquesta revisió i actualització.

Segons ha explicat el conseller Jordi Ausàs, “l'actualització del règim especial de la Vall d'Aran suposarà una més gran eficiència en el funcionament de l'administració de la Generalitat i tindrà una repercussió directa en l’autogovern del poble aranès”. Així mateix, el conseller ha emmarcat aquesta revisió normativa en “el reconeixement de la identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística, defensada pels aranesos al llarg dels segles”.

L’adaptació a la nova realitat estatutària

La regulació actual de l'Aran es troba a la Llei 16/1990, de 13 de juliol, sobre el règim especial de la Vall d'Aran. Aquesta llei restableix i actualitza l'organització administrativa pròpia d'aquesta entitat territorial, tot reconeixent-li personalitat jurídica pròpia i plena capacitat i autonomia per al compliment de les seves funcions. A través d’aquesta llei també s’enumeren les matèries que la Generalitat ha de cedir al Conselh Generau d'Aran, així com els recursos mitjançant els quals es finança.

Actualment, però, el nou Estatut estableix un nou marc competencial i de finançament, el qual incideix en la regulació vigent al territori de la Vall d’Aran. En aquest sentit, la nova normativa ha de tractar d'adequar-se a la nova realitat derivada de l'Estatut d’Autonomia, en les possibles millores del règim d'autogovern de l'Aran i, en particular, a la nova tipologia competencial.

Mostrar formulari de contacte