Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El conseller Tresserras inaugura l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell

El conseller Tresserras inaugura l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell

L’edifici de nova planta té capacitat per a 8.813 metres lineals de documentació És un dels equipaments més moderns de Catalunya i s’hi ha potenciat l'ús de les noves tecnologies
Inauguració Arxiu Comarcal
11/06/2010 20:43

El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras; l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; i el president del consell comarcal de l’Alt Urgell, Jesús Fierro, han presidit aquest divendres la inauguració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, un equipament cultural amb capacitat per a 8.813 metres lineals de documentació i dels més moderns de Catalunya en l'ús de les noves tecnologies.

L’edifici, de nova planta, s’ha construït en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, en una de les àrees d’expansió de la ciutat, entre els parcs de la Boixadera i del Valira. La construcció i equipament de l’arxiu ha suposat una inversió del departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de 2.556.273,43 euros.

El conseller Tresserras ha destacat durant la inauguració que "l’arxiu alturgellenc garanteix el dret a l’accés a la informació i al coneixement cultural". Així mateix, ha afegit que des del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació es treballa en diversos Plans Locals d’Ocupació per ajudar a formar persones en l’àmbit de la digitalització.

I és que l'equipament compleix amb tots els requeriments tecnològics per garantir la preservació i difusió del patrimoni documental "sense perdre la seva funció cultural i social de servei a la comarca de l’Alt Urgell i al municipi de la Seu d’Urgell". Segons ha explicat Tresserras, l'arxiu s’ha adaptat a la “revolució digital” i als canvis actuals en la forma d’emmagatzemar informació. En aquest sentit, ha recordat que tot el procés de digitalització del patrimoni cultural pot allargar-se durant més de 30 anys i que “cal formar persones especialitzades en aquesta tasca”.

L’arxiu, amb unes instal.lacions adaptades al clima de muntanya, està dotat amb equipament informàtic per a la digitalització de documents. També disposa d’aplicatius corporatius de gestió documental en línia i accessibles des del web i accés a serveis de conservació segura. Així, el nou espai cultural incorpora un ús intensiu de les noves tecnologies de la informació i les comunicacions, “esdevenint una institució promotora de la innovació i de la gestió del coneixement a l’Alt Urgell”.

L’arxiu pot custodiar tot tipus de documentació amb independència del seu suport i format.

Espai obert a la ciutadania

El conseller Tresserras també ha destacat que l’objectiu del departament és que “no es vegi l’arxiu comarcal com un lloc per a especialistes, sinó un espai obert a la ciutadania, de confiança i ben custodiat, per dipositar-hi amb garanties els documents i el material d’associacions i institucions”.

Per la seva banda, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, ha expressat la voluntat que l’arxiu esdevingui “un equipament de referència, perquè s’hi emmagatzemarà la nostra memòria de segles”. Entre els documents que s’hi allotjaran hi ha el testament del bisbe de Sant Ermengol, que data de l’any 1035.

“L’objectiu principal és conservar els documents, garantir-ne la seguretat i la seva pervivència; indexar-los, ordenar-los i fer-los més digeribles i accessibles”, ha remarcat. A més a més, ha recordat que “no és el mateix custodiar fotografies de l’Arxiu Maravilla, documents sonors de RàdioSeu o la documentació del bisbe Ermengol, que una instància o permís d’obres, fet que obligarà a fer-ne diferents tractaments”.

Per últim, el president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, ha esperonat els ajuntaments i particulars a fer un esforç per utilitzar el servei. Per Fierro, “cal tenir en compte que l’arxiu permetrà conservar en condicions òptimes documentació que ara es troba en una situació dubtosa”. I s’ha mostrat contundent: “Utilitzar l’arxiu per a dipositar-hi objectes o papers de valor és una cultura que s’ha d’anar introduint, no tan sols per tal que l’equipament sigui tot un èxit, sinó també per aprofitar una oportunitat única”.

Característiques de l’Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell

El nou equipament és obra de l’arquitecte Santi Orteu. Amb una superfície útil de 1.277 metres quadrats, l’edifici de dues plantes disposa de moll de càrrega, sala de recepció i tria de la documentació, àrea de desinfecció, magatzems, sala de treball, despatxos, sala de consulta amb una capacitat per a 16 persones, biblioteca auxiliar, sala polivalent, així com sis dipòsits de documentació.

La sala de suports especials manté una temperatura constant de 10 graus i una humitat relativa estable del 50% (per a documentació fotogràfica i electrònica). També hi ha una sala de suports de gran format (per a pergamins, plànols o cartells).

L’Arxiu Comarcal tindrà una sèrie d’espais públics, com ara una sala polivalent per a conferències i exposicions, amb un aforament per a cinquanta persones.

Mostrar formulari de contacte