Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Correllengua 2008 a Perpinyà coincidint amb el 349 aniversari del Tractat dels Pirineus

El Correllengua 2008 a Perpinyà coincidint amb el 349 aniversari del Tractat dels Pirineus

07/11/2008 11:43

Aquest divendres 7 de novembre, fa 349 anys que va ser firmat el Tractat dels Pirineus que va significar la divisió de Catalunya i l'annexió a França de les comarques del Rosselló, Vallespir, Conflent, Capcir i de mitja Cerdanya. Per commemorar aquesta efemèride, diverses associacions culturals representades per la Federació d'Entitats per la defensa de la Llengua i la Cultura Catalanes i formacions polítiques nacionalistes (Unitat catalana, Convergència Democràtica de Catalunya i Esquerra republicana de Catalunya) conviden els nord-catalans a penjar a partir d'avui una senyera al balcó i a participar demà dissabte a la tarda als actes finals del Correllengua.

'Català llengua oficial. Esborrem el tractat dels Pirineus' són els lemes escollits per la Federació d'entitats nord-catalanes per a la manifestació reivindicativa i festiva que recorrerà els carrers del centre de Perpinyà a partir de les quatre de la tarda.

Tot i el context favorable al català i a les altres llengües de l'Estat desprès del seu reconeixement a la Constitució francesa fa pocs mesos i la promulgació a final del 2007 pel Consell General dels Pirineus Orientals d'una Carta reconeixent 'oficialment' el català com a llengua de la Catalunya del Nord, la federació constata que el català no apareix en les retolacions de l'autopista, de les carreteres, de la xarxa ferroviària, als ports i a l'aeroport, i a les principals administracions.

Per això la marxa té previst parar davant el Consell General per reclamar que ara que la carta pel català s'ha publicat s'apliqui a tot el territori i que el català sigui més present en els mitjans de comunicació, a les escoles i a tots els llocs públics.

La manifestació s'acabarà com cada any davant del Castellet on es llegirà el manifest del Correllengua. Posteriorment els participants farà una marxa amb torxes fins a la Casa Musical de Perpinyà on un concert amb els grups Mus-CAT, 100 gr. de Tête i Gossa Sorda, tancarà la diada nordcatalana i el Correllengua 2008.

Mostrar formulari de contacte