Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El curs escolar 2020-2021 començarà al setembre i serà presencial

El curs escolar 2020-2021 començarà al setembre i serà presencial

La ministra Isabel Celaá demana als centres educatius que habilitin espais com menjadors o biblioteques per a fer classes. El protocol d'actuació es debatrà a partir d'aquest dijous
Institut Joan Brudieu (Foto d'arxiu)
10/06/2020 19:25

La ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha anunciat que el curs escolar que començarà al setembre serà ”presencial”. En una entrevista a la Sexta, Celaá ha dit que ha demanat a les CCAA que “optimitzin” espais dels centres educatius per a poder utilitzar, per exemple, menjadors o biblioteques per fer-hi classes. També ha dit que caldrà tenir en compte un seguit de mesures “necessàries”, que s’integraran en un protocol que Educació farà arribar aquest dimecres a les autonomies i que es debatrà prèviament.

La ministra ha concretat també en una altra entrevista a la Ser que, a més, la previsió és que els centres s’obrin “per a tothom” i no per a grups reduïts, com es va anunciar inicialment. En aquest sentit, ha dit que ara es té més informació que a l’inici de la pandèmia sobre el paper dels nens com a transmissors. "És menor del que es creia", ha recordat.

De fet, segons les dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica, només un 1,37% del total de casos confirmats per la COVID-19 corresponen a la població de 0 a 19 anys.

Protocol d’actuació

Els ministeris de Sanitat, Educació i FP han elaborat un document que servirà de base als centres educatius per al curs escolar 2020-2021. El protocol, que es presentarà aquest dijous a la Conferència Sectorial d’Educació, busca oferir un marc comú que es pugui adaptar a cada CCAA i implementar segons la “realitat” de cada centre.

En aquest sentit, el document contempla que en educació infantil i fins a 4t de Primària –inclosa-, es puguin establir grups estables d’alumnes, “idealment” de 15 (màxim 20), que podran socialitzar sense mantenir la distància interpersonal, perquè es considera un grup de “convivència estable”. Això, a més, permetrà el rastreig de contactes de manera més ràpida i senzilla si calgués.

Distància d’1,5 metres

En el cas de 5è i 6è de primària, Educació Secundària i Batxillerat, els espais s’organitzaran de manera que comptin amb una separació d’1,5 metres i no de 2, com s’havia apuntat inicialment. Així mateix, es prioritzarà “en la mesura que sigui possible”, la utilització d’espais a l’aire lliure per fer activitats educatives i d’oci, enlloc d'ubicacions tancades. En matèria de prevenció personal, es recomanarà la higiene de mans freqüent i “meticulosa”, evitar tocar-se el nas, els ulls i la boca o utilitzar mocadors d’un sol ús.

L’ús de la mascareta

Pel que fa a la mascareta, en educació infantil no serà obligatòria, ni tampoc a primària, de 1 a 4t. Tampoc serà necessari el seu ús si s’està en un grup estable de convivència. En cas de que no sigui així i no es pugui mantenir la distància d’1,5 metres, s’haurà de portar.

Els alumnes a partir de 5è de primària l’hauran de dur obligatòriament quan no puguin mantenir la distància interpersonal però no quan estiguin asseguts als seus pupitres.

Neteja i ventilació

Els centres també hauran de disposar d’un protocol de neteja i desinfecció que s’haurà de fer almenys un cop al dia. I que s’haurà de reforçar en els espais que ho precisin per la intensitat del seu ús. Per exemple, als banys caldrà fer almenys tres desinfeccions al dia.

També s’hauran de ventilar les instal·lacions, com a mínim cinc minuts abans de començar la jornada. També en acabar i entre classes, sempre que “sigui possible”. A més, s'aconsella que, quan les condicions meteorològiques ho permetin, es mantinguin obertes les finestres el major temps possible.

Protocol davant de possibles casos

El document també indica que en el cas que una persona comenci a desenvolupar símptomes, el centre el portarà a un espai d’ús individual, es col·locarà la mascareta quirúrgica (tant el possible cas com la persona que es quedi a la seva cura) i s’avisarà la seva família.

Mostrar formulari de contacte