Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Dansàneu creix amb quasi una trentena d'activitats, més residències artístiques i nous espais

El Dansàneu creix amb quasi una trentena d'activitats, més residències artístiques i nous espais

Marina Rossell, Marc Parrot, Tarta Relena, Francesco Tristano i Núria Guiu, entre els artistes que actuaran al festival entre el 24 i el 31 de juliol
Presentació del Dansàneu 2022 (Foto: ACN)
13/06/2022 18:02

Més residències i més espectacles, ja sigui d'encàrrec o bé en col·laboració amb tercers, són les principals apostes del 31è Dansàneu, del 24 al 31 de juliol. Després de dues edicions en què va haver d'adaptar el programa a les restriccions vigents, el festival organitzat pel Consell Cultural de les Valls d'Àneu programa prop d'una trentena de propostes artístiques d'estils diversos que combinen la dansa, la música i el patrimoni de les Valls d'Àneu. 

En total, els espectacles es podran veure en tretze espais diferents de la zona. Durant la presentació de l'edició d'enguany, el president del Consell Cultural, Ferran Rella, ha posat en valor la necessitat de fer "pedagogia" en la línia que la cultura no només és un dret universal i essencial sinó que suposa "una oportunitat de projecció d'un territori, en clau externa però també interna, i que actua a partir del coneixement i el desig d'alteritat dels qui la practiquen". Així, Rella ha posat de relleu el valor patrimonial de les Valls d'Àneu i l'aposta del festival per fidelitzar el públic. 

Després de rebre l'any passat el Premi Nacional de Cultura del CoNCA, el Dansàneu fa un nou salt endavant incrementant no només el nombre d'espectacles programats (hi haurà activitat en les franges matinal, vespre i de nit del 24 al 31 de juliol) sinó també la seva ambició artística. En aquest sentit, la directora del festival, Rut Martínez, ha destacat la voluntat de "convertir les Valls d'Àneu en un autèntic laboratori de creació" a través de dos plans d'actuació complementaris que "donen un valor afegit al que fins ara era només una trobada centrada en l'exhibició". "Allò que l'espectador, sigui o no del territori, pot gaudir en format d'espectacle i allò que passa en el mentrestant, és a dir, el treball que fan els artistes durant el Dansàneu en format de residència, taller, recerca i experimentació", ha explicat.

Residències artístiques

El Dansàneu té un programa de residències artístiques amb un pla de treball continuat durant la setmana llarga del Festival. En l'edició del 2022, els residents són Núria Guiu, Premi Nacional de Cultura 2022, que acostarà el seu 'Cyberexorcisme' el 30 de juliol a la plaça d'Isil, amb la col·laboració de cinc 'tiktokers'. Els integrants del projecte RE-, la proposta liderada pel músic Adrià Grandia amb la dansa d'Anna Romaní i amb Carlos Martorell a l'electrònica, que forma part de l'Obrador d'Arrel de la Fira Mediterrània i que portaran el 28 de juliol a Borén una provocació escènica que dubta i refà la tradició. A més dels espectacles, els artistes residents faran tallers, conversaran amb el públic i compartiran processos de treball.

Laia Santanach començarà a assajar amb la seva companyia l'espectacle 'Jarana' del 30 de juliol i allargarà fins a principis d'agost, amb la voluntat de presentar-lo en un futur al Dansàneu. També destaca la primera col·laboració entre Dansàneu i l'Esbaiolat', aixoplugats per FiraTàrrega, que es va concretar amb la residència artística a les Valls d'Àneu de la companyia ponentina Sound de Secà, que actuarà a l'Esbaiola't d'enguany i que oferirà un taller el 31 de juliol al Dansàneu.    

Trobades (im)possibles

En la línia de fomentar accions singularitzades, enguany destaquen tres propostes molt diverses en estil i que sorprendran al públic, segons Martínez. Així, el públic del Dansàneu podrà gaudir a Santa Maria d'Àneu del pianista luxemburguès Francesco Tristano amb els ballarins Iratxe Ansa i Igor Bacovich. El músic i productor Marc Parrot sumarà la dansa de la ballarina Aina Alegre en una nova provatura del cicle el 30 de juliol als Firals d'Esterri.

D'altra banda, el Dansàneu s'alia amb l'empresa Roc Roi per celebrar el 29 de juliol una doble sessió al Llac de la Torrassa de la Guingueta d'Àneu, amb l'actuació del ballarí Pol Jiménez i, ja dins l'aigua i dalt d'una plataforma, la cantant Gemma Humet, que presentarà el seu darrer àlbum 'Rere tot aquest fum'.

D'altres noms propis

L'Orquestra de músiques d'arrel de Catalunya (OMAC) serà l'encarregada d'inaugurar el diumenge 24 de juliol al prat de Rinau d'Esterri d'Àneu la 31a edició del Dansàneu amb l'espectacle 'Trencadís'. La cantant Marina Rossell presentarà el seu darrer disc '300 crits' al Firal d'Esterri el dilluns 25 de juliol. Tarta Relena portaran el dia 26 a Santa Maria d'Àneu, Escalarre, el seu últim treball 'Fiat Lux'. Aquest mateix escenari rebrà el 31 de juliol el ballarí i coreògraf basc Jon Maya.

El mini cicle de duets comptarà, per una banda amb el pianista de jazz Xavi Torres i la ballarina de flamenc Karen Lugo, el dijous 28 de juliol a l'església dels sants Just i Pastor, a Son, i de l'altra, amb la percussionista Núria Andorrà i el ballarí anglès Julyen Hamilton, que actuaran a la plaça Major d'Isavarre el divendres 29 de juliol. També faran tàndem però en aquest cas literari el poeta Lluís Calvo i l'escriptora basca Itxaro Borda, que recitaran conjuntament a Aurós, un cop finalitzada una excursió naturalista amb guiatge d'Obaga Natura que tindrà lloc el divendres 29 de juliol al matí.

Altres noms destacats del cartell d'enguany són el de Joana Serrat que presentarà amb banda les cançons del seu multipremiat disc 'Hardcore from the Heart' al Firal d'Esterri d'Àneu el dimecres 27, o els de Maria Arnal, Eduard Escoffet i José Luis de Vicente que presentaran el dimarts 26 de juliol Santa Maria d'Àneu 'Mil Sibil·les' , una conferència performada, entre la poesia i el cant, que aprofundeix en els orígens i les transformacions d'aquest mite al llarg dels últims 2.500 anys.

Amb un format similar, El Dansàneu rebrà el 27 de juliol la proposta 'Explica Dansa' de Toni Jodar i Beatriu Daniel. Serà a Sant Joan d'Isil, en el context de l'exposició de pintures sobre el romànic aneuenc que durant tota la setmana es podrà veure en aquest mateix espai i que signa el pintor japonès Tatsuji Ohara. El mateix autor farà visites guiades i comentades a la mostra. En col·laboració amb la Fundació Fluidra, el diumenge 24 de juliol, s'inaugurarà l'exposició amb l’actuació de la pianista i matemàtica Laura Farré Rozada, que presentarà el seu àlbum 'Nimbus', que versa sobre la temàtica de l’aigua.

Mostrar formulari de contacte