Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El DAR nega que la renda agrària hagi caigut un 43%, però en reconeix el descens constant

El DAR nega que la renda agrària hagi caigut un 43%, però en reconeix el descens constant

14/08/2009 16:13

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha rebatut aquest divendres les dades sobre descens de la renda agrària exposades per Unió de Pagesos.

La conselleria nega que des de l'any 2001 l'índex pel que fa a preus constants hagi baixat un 43,7% i el deixa una mica per sota, en el 39,6%. En el cas de preus corrents, situa la pèrdua en el 21,6%. Tot i això, sí que admeten la validesa de l'altra dada exposada pel sindicat agrari, segons la qual entre el 2007 i el 2008 hi va haver un descens pronunciat, del 7,8%.

El departament qualifica d'"inapropiat" el fet que Unió de Pagesos agafi com a referència el 2001, "l’any amb major renda en termes constants des de 1995". Però pel que fa a la qüestió de fons, que és la forta pèrdua d'ingressos d'aquests vuit anys, el DAR posa com a explicació que "el sector es mou amb forta volatilitat i la renda és molt fluctuant d’uns anys a altres". En aquest sentit, la conselleria prefereix agafar com a referència el 2004, malgrat que des d'aleshores l'evolució també ha estat negativa:  descens del 24,2 % en els preus constants i del 12,6% en preus corrents. Des del 1995, el descens global ha estat del 27,8%.

Pel que fa a la davallada entre 2007 i 2008, que reconeixen com a "destacable", des del DAR l'atribueixen a causes com ara la "greu i global crisi de preus de productes bàsics", sobretot de les primeres matèries per a l’alimentació animal. Aquesta mateixa crisi de preus ha afectat també els preus de l’energia i els fertilitzants. També apunten a la "malaurada coincidència amb la més important sequera coneguda, que ha malmès la producció agrícola".

Mostrar formulari de contacte