Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Departament de Cultura impulsa el nou Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça

El Departament de Cultura impulsa el nou Arxiu Comarcal de l'Alta Ribagorça

L'equipament, de 646 m2, estarà ubicat al Palau Abacial, antiga residència dels senyors del Pont de Suert. L'obra suposarà una inversió d'1,2 milions d'euros
El Palau Abacial, seu del nou Arxiu de l'Alta Ribagorça (Foto: Dep. Cultura)
30/08/2017 18:30

El conseller de Cultura, Lluís Puig, ha anunciat que el Departament té previst atorgar properament una subvenció de 60.000 euros per a la redacció del projecte bàsic i executiu per a la posada en funcionament del futur Arxiu Comarcal de l’Alta Ribagorça. L'equipament s'ubicarà al Palau Abacial, al Pont de Suert. Amb aquest ajut, el Departament de Cultura fa un pas més en la posada en marxa del servei cultural, amb el suport de l’Ajuntament de Pont de Suert i el Consell Comarcal ribagorçà.

L’Arxiu de l’Alta Ribagorça estarà situat en un edifici dels segles XV i XVI que forma un conjunt arquitectònic amb l'Església Vella del Pont de Suert. El palau va ser la residència dels abats del monestir de Santa Maria de Lavaix, senyors del Pont de Suert. El centre tindrà una superfície de 646 m2 i una capacitat de dipòsits d’entre 1.200 i 1.300 metres lineals. Oferirà un ampli ventall de serveis a la ciutadania i entitats, entre els que destaquen: la informació i assessorament sobre els fons documentals i condicions d’accés a la documentació; la consulta de fons documentals, presencialment o per Internet; la reproducció de documents; la consulta de la biblioteca i hemeroteca auxiliars; l’organització de visites guiades, tallers, així com l’organització de conferències i cursos especialitzats.

A més, l’arxiu comarcal oferirà un servei de suport a les administracions públiques en matèria d’arxiu, gestió documental, administració electrònica i polítiques de transparència. El cost previst per a la totalitat de l’obra és de 1,2 milions d’euros.

Arxius catalans

La Xarxa d’Arxius Comarcals de Catalunya compta actualment amb 38 arxius i 2 dipòsits externs que custodien més de 110 quilòmetres de documents i compten amb més de 5.5 milions de documents digitalitzats disponibles a Internet (Arxius en Línia). Aquests arxius ofereixen un servei tant a ciutadans com administracions que representen, el 2016, més de 2.437.002 documents consultats.

El Sistema d’Arxius de Catalunya (SAC) disposa de 330 arxius, la qual cosa suposa que hi ha un arxiu per cada 23.000 habitants. D’aquests, 101 són propietat de la Generalitat de Catalunya. La resta tenen altres propietaris: 144 depenen d’administracions locals; 31 són de l’Església; 5 de l’Estat, i els 49 restants són d’altres titularitats diverses.

La custòdia, tractament, accés i difusió dels més de 800.000 metres lineals representa un actiu de primer nivell, que garanteix els drets dels ciutadans a l’accés a la informació i a la recerca històrica, accés que es fa a través d'una gestió documental eficient, la implantació de l’administració electrònica i l’aplicació de polítiques de transparència.

Mostrar formulari de contacte