Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Departament de Salut alerta que fumar augmenta les complicacions de la COVID-19

El Departament de Salut alerta que fumar augmenta les complicacions de la COVID-19

Un article del 'British Medical Journal' afirma que el fum del tabac agreuja les infeccions respiratòries. El Programa d'Atenció Primària anima a deixar aquest hàbit en el marc del confinament
Portal del Programa Atenció Primària sense Fum (papsf.cat)
02/04/2020 14:40

El Departament de Salut de la Generalitat ha alertat que "fumar augmenta les complicacions en cas de contraure la COVID-19". La conselleria n'ha informat tot fent referència a un article recentment publicat al Blog del British Medical Journal (BMJ).

Els resultats preliminars d'aquest estudi han demostrat, segons Salut, que "fumar proporciona una porta d'entrada del coronavirus en l’organisme pels moviments repetitius dels dits a la boca" i que "el fum del tabac per inhalació augmenta la taxa de transmissió i la gravetat de les infeccions de les vies respiratòries". 

A nivell estadístic, l'article indica que fins a la data de l'informe "el 12,4% dels fumadors morts han requerit ingrés a la unitat de cures intensives o bé ventilació mecànica, en comparació amb el 4,7% dels no fumadors".

Deixar de fumar durant la pandèmia

Per això, el Departament de Salut ha animat públicament els fumadors a aprofitar l'actual alerta sanitària per deixar aquest hàbit. El Programa d’Atenció Primària Sense Fum, la Xarxa Catalana d’Hospitals Sense Fum i l’Agència de Salut Pública de Catalunya asseguren que "se sap que deixar de fumar ajuda al control de malalties cardiovasculars i respiratòries, que són factors de risc per la COVID-19”. També recorden que “no hem d’oblidar que fumar posa en risc la salut de les persones que conviuen amb els fumadors”.

En aquest sentit, Salut ha unit esforços per ajudar a la població a deixar de fumar, mitjançant consells i mètodes difosos per internet. El confinament, recorden, "fa que hi hagi més temps lliure, i això pot ser un avantatge però alhora suposa un esforç psicològic i emocional important". Per això, s'ha posat a disposició de la ciutadania una plataforma per ajudar a deixar de fumar en temps de la COVID-19.

Mostrar formulari de contacte