Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Departament de Salut dóna per tancat el brot de gastroenteritis per consum d'aigua

El Departament de Salut dóna per tancat el brot de gastroenteritis per consum d'aigua

La conselleria assegura que s'ha trobat restes fecals humanes en l'anàlisi i sosté que l'origen de l'episodi és a Arinsal. Finalment han estat més de 4.000 els afectats, principalment a Barcelona i Tarragona

Font d'Arinsal
Font d'Arinsal
25/04/2016 18:10

El secretari de Salut Pública del Departament de Salut, Joan Guix, ha donat aquest dilluns "per tancat" el brot de gastroenteritis transmès per consum d’aigua envasada, que presumiblement es va originar a la font d'Arinsal d'on provenia el líquid. En roda de premsa, Guix ha explicat que els primers afectats van presentar símptomes el dia 11 d’abril i que des de dilluns passat, dia 18, no s’ha notificat cap nou cas, per la qual cosa es pot donar per finalitzat ja que aquest tipus de virus s’incuba entre 12 i 48 hores.

A més a més, en el balanç s'ha assegurat que l'anàlisi ha determinat que l'aigua contenia restes fecals humanes. Una causa d'infecció que fins ara no s'havia produït mai amb aigües envasades i que seria, en cas de confirmar-se, el primer cas a nivell mundial.

El brot ha afectat, a data de 25 d’abril, 4.136 persones de 381 empreses ubicades en diferents municipis de les demarcacions de Tarragona i Barcelona. Concretament, 154 afectats de 47 empreses de la unitat de vigilància epidemiològica de Tarragona; 85 afectats de 44 empreses de la unitat de Barcelona-Nord Maresme; 825 de 51 empreses de la unitat del Vallès Oriental i el Vallès Occidental; 2.194 de 151 empreses de la ciutat de Barcelona; 55 afectats de 19 empreses de la Catalunya Central, i 823 de 69 empreses de la unitat de vigilància de la regió Sanitària Barcelonès Sud.

Tots els afectats van presentar un quadre clínic lleu. Sis van requerir assistència hospitalària però van rebre l’alta mèdica entre les 24 i les 48 hores posteriors.

Des del Govern català sostenen que "la possible font de transmissió seria aigua de deu envasada a Andorra, on s’ubica la planta envasadora". Una empresa de l’Hospitalet de Llobregat va distribuir aquesta aigua en "coolers" (envasos de 19 litres) de diferents lots. El secretari de Salut Pública ha insistit que s’han fet diferents inspeccions a l'empresa distribuïdora i ha remarcat que "no hi ha hagut cap tipus de transgressió o anomalia", i que en conseqüència, "no es planteja cap tipus de sanció".

D’altra banda, Joan Guix ha explicat que les analítiques d’aigua fetes per la Universitat de Barcelona i el Laboratori de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) a Girona han identificat la presència de Norovirus i que aquests resultats coincideixen amb els de les analítiques en mostres de femtes d’afectats.  Guix ha qualificat d'"excepcional" la presència de Norovirus en aigua envasada.

En la mateixa línia s'ha expressat el catedràtic de Biologia Molecular de Virus Entèrics de la Universitat de Barcelona, Albert Bosch, que ha destacat també que és "la primera vegada al món que es troba el Norovirus en aigua envasada" i que les analítiques presentaven nivells elevats d’aquest virus a l’aigua: entre 1.000 i 10.000.

Els serveis de salut Pública de Catalunya continuen treballant en permanent coordinació amb els seus homòlegs andorrans en la investigació epidemiològica per determinar les possibles causes del brot.

Mostrar formulari de contacte