El Departament de Salut promou les proves de detecció de càncer de còlon i recte a l'Alt Pirineu i Aran
Des del seu inici, el programa de detecció precoç ha ajudat a diagnosticar 34 casos a les comarques pirinenques i 267 a la Regió Sanitària Lleida. La localització en estadis inicials redueix el risc de desenvolupar la malaltia
Amb motiu del Dia Mundial per a la prevenció del Càncer de Còlon (31 de març), l’AECC-Catalunya contra el Càncer de Lleida i el Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte (PDPCCR) del Departament de Salut a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran realitzen accions d’informació i sensibilització de manera simultània a diferents punts de les dues regions sanitàries. L'acció s'ha desenvolupat aquest dijous i divendres i pretén millorar l’adherència a la prova de detecció precoç de càncer de còlon i recte, que realitza el Departament de Salut a homes i dones d’entre 50 i 69 anys, sense patologia excloent, amb un senzill test de detecció de sang oculta en femta.
Les regions sanitàries Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran "fa anys que treballen en la prevenció d’aquesta malaltia i ja han desplegat al 100% el programa de cribratge de càncer de còlon i recte, donant cobertura a tota la població diana del territori”, ha explicat la coordinadora regional, Montse Llorens. Participar regularment en el programa de detecció precoç redueix un 17% les probabilitats de patir un càncer de còlon i recte, i la taxa de positivitat se situa al voltant del 6% de les persones cribrades. La participació en el programa és gratuïta, encara que s’hagin de fer exploracions addicionals.
Atès que aquest càncer és asimptomàtic fins que està molt avançat, és molt important la participació en aquest tipus de programes de detecció precoç. A més, la prova de detecció de sang oculta en femta és l’única que ha demostrat la seva eficàcia en assaigs controlats aleatoritzats. “Que la població conegui aquesta informació és clau perquè es mobilitzi a participar en els programes de cribratge”, apunta la gerent de l’AECC-Catalunya contra el Càncer de Lleida, Eva Figuera.
Una alimentació variada, rica en fibra, amb un increment de fruites i verdures, i la pràctica habitual d’activitat física moderada són dos factors que ajuden a disminuir el risc de patir aquest tipus de càncer. Per contra, el sobrepès i l’obesitat, el tabaquisme i el consum excessiu d’alcohol són factors de risc per patir la malaltia.
Des del 2010 fins al 2018 el programa endegat a la Regió Sanitària (RS) Lleida ha ajudat a detectar de manera precoç 267 càncers de còlon i recte invasius, la majoria d’ells en estadis precoços. Del 2010 al 2018 l'RS Lleida ha enviat 207.431 invitacions a homes i dones d’entre 50 i 69 anys per participar en el pla. S’han fet la prova de detecció de sang oculta en femta 115.726 persones. Així, la participació global a la RS Lleida supera el 50%, arribant en algunes ABS rurals al 60% i en les ABS urbanes s’apropa al 48%.