Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Departament de Territori es compromet a implicar els ens locals en l'Agència de la Natura

El Departament de Territori es compromet a implicar els ens locals en l'Agència de la Natura

Damià Calvet demana als grups parlamentaris que, en la tramitació encara oberta, incrementin el nombre de representants dels municipis afectats al futur òrgan. El conseller també anuncia l'inici "immediat" d'un procés per garantir-ne una gestió "descentralitzada"
Parlament de Catalunya (Foto: @parlamentcat / arxiu)
10/06/2020 12:40

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s'ha compromès aquest dimarts a implicar "els ajuntaments, els consells comarcals i les entitats municipalistes del país" en el desplegament de l'Agència de la Natura de Catalunya. En una carta enviada als representants locals d'arreu del país, Calvet ha reiterat que, tot i les diverses protestes i mostres de rebuig que ha generat la tramitació parlamentària d'aquesta Proposició de Llei, el debat i probable aprovació del nou òrgan es farà efectiu al ple dels propers dies 17 i 18 de juny.

En la missiva, el representant del Govern català assegura que és "conscient que les darreres setmanes, quan ja s'havia gairebé conclòs el tràmit parlamentari, han aparegut dubtes sobre l'abast competencial, la representativitat i el funcionament de la futura Agència", en al·lusió al fet que molts alcaldes i representants sectorials -especialment al Pirineu- han denunciat que no se'ls havia informat ni consultat sobre la proposta.

Al respecte, Damià Calvet afirma que ha adreçat una carta als diputats ponents dels grups impulsors de l'agència (JxCAT, ERC, PSC i En Comú Podem) en què els demana que "tot aprofitant les esmenes encara vives, es pugui modificar la composició del Consell de Direcció de l'Agència per incrementar la representació del món local, que passaria de 3 a 4 membres". Aquest increment incorporaria de manera específica "els Ajuntaments o entitats locals que representin especialment els pobles més petits o titulars de boscos municipals o comunals".

Calvet també ha explicat que s'ha reunit amb representants de les dues principals associacions municipalistes (ACM i FMC) i els ha demanat que, a l'hora de triar els seus representants a la futura agència, aquests siguin "de municipis en els quals hi hagi major percentatge d'espais amb algun nivell de protecció, o bé que la gestió del medi natural sigui una activitat rellevant del seu territori".

En un altre punt de la carta, el polític vallesà assegura que s'ha compromès a "iniciar immediatament un procés de participació amb el territori i els sectors implicats en la gestió del medi natural per elaborar els estatuts de l'Agència", per garantir que aquesta gestió "es faci amb el territori i des del territori". Aquesta planificació es farà a nivell de comarques i de vegueries. Calvet també es compromet a "dur a terme un desplegament territorial" del futur òrgan i a que l'estructura sigui "descentralitzada" i "ubicada als territoris amb més relació amb el patrimoni natural, tot fugint d'una visió metropolitana i centralitzada del medi natural i la biodiversitat" i "treballant conjuntament món local, sector primari, sector ambiental i Govern de la Generalitat".

Mostrar formulari de contacte