Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Festival del Joc del Pirineu de la Seu d’Urgell arrenca aquest divendres

El Festival del Joc del Pirineu de la Seu d’Urgell arrenca aquest divendres

L’acte inaugural tindrà lloc a la sala de plens de l'Ajuntament urgellenc i inclourà l'atorgament a Imma Marín de la distinció Amiga del Joc 2022. Dissabte la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, serà present en el lliurament dels Premis Catalunya
Festival del Joc del Pirineu
30/03/2022 14:55

Aquest divendres 1 d’abril arrenca la sisena edició del Festival del Joc del Pirineu de la Seu d’Urgell, la primera cita anual del sector del joc a Catalunya. L'acte inaugural tindrà lloc a la sala de plens de l’Ajuntament urgellenc, a 2/4 de 8 del vespre, amb el lliurament de la distinció Amiga del Joc 2022, que enguany s'atorga a Imma Marín, fundadora i presidenta de Marinva i presidenta del consell d’administració de Play To Growth.

La distinció la lliura cada any l’ajuntament urgellenc a una persona o entitat que, amb la seva actuació professional, contribueix de manera significativa a la cultura del joc i especialment a la difusió dels jocs de taula. Marín complementarà l'acte amb la xerrada 'L'ànima del joc'.

Premis Catalunya 2022

En el marc del festival també s’atorgaran els Premis Catalunya en tres categories:

    - Millor joc de taula infantil editat en català: hi aspiren Room: agus i els monstres, publicat per GdM; Crazy Fishing, de Frabrizio Tronchin, il·lustrat per Quim Bou i publicat per DEVIR; i Monstrys, d’Ignasi Ferré, il·lustrat per David Forés i publicat per Enpeudejocs.

    - Millor joc familiar o d'adults editat en català: La Família Hort, de Ramiro Medinero, il·lustrat per Esther Méndez i publicat per Zomby Paella; The Red Cathedral, de Israel Cendrero i Sheila Santos, il·lustrat per Chema Roman i Pedro Soto, i publicat per DEVIR; i Luna Capital, de Jose Ramon Palacios, il·lustrat per Albert Monteys i publicat per DEVIR.

    - Millor joc de rol, editat en qualsevol llengua oficial de l’Estat: Siete días de travesía, de Pepe Pedraz, publicat per All the little lights; Balada triste de la ciutad, de Pepe Pedraz, publicat per El Refugio Editorial; i Contratiempos, de David Diaz, detective papaya, publicat per GdM.

Els guardons es lliuraran dissabte, 2 d’abril, a les 8 del vespre a la sala de plens de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. L'acte serà encapçalat per la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs; juntament amb l’alcalde de la Seu, Francesc Viaplana; el secretari general de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila; el vicealcalde urgellenc, Jordi Fàbrega; el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Albert Turull, i la tinent d’alcalde de Promoció Econòmica, Mireia Font.

La finalitat d’aquests premis és reconèixer l’esforç de crear i editar jocs de taula a Catalunya. Així mateix, es vol contribuir a donar prestigi i suport social als jocs de taula com a obres culturals, objectes de creació i d'autoria reconeguda.

Continguts lúdics

El 6è Festival del Joc del Pirineu comptarà amb 6 ludoteques amb jocs de diferents tipologies, que tindran el guiatge i l'assessorament de monitors especialitzats; experiències lúdiques singulars per a tots els públics i nivells, i activitats ludificades amb el comerç i la restauració de la ciutat. Tot això amb la presència del sector editorial del joc.

Pel que fa a les experiències lúdiques singulars, són partides i experiències de jocs excepcionals que es juguen en espais singulars. S’hi pot apuntar tant públic novell com expert. Són gratuïtes. Hi haurà 27 partides diferents, 109 torns de partides i 663 places disponibles.

El Joc dels Aparadors Enredats

Una altra iniciativa dins del Festival del Joc del Pirineu és la que porten a terme de manera conjunta l'UBSU La Seu Comercial, l’Associació d’Empresaris de l’Alt Urgell (AEAU) i l’Associació d’Hostaleria de l’Alt Urgell (AHAU). Un total de 30 establiments participen en una activitat ludificada, en la que hi ha dos propostes de jocs segons l'edat/nivell. En primer lloc, la iniciativa "Daus infiltrats", per a jugadors de 3 anys a 99+. Cal comptar els daus que hi ha a cada aparador. Un cop es trobin, cal apuntar-ho a la casella corresponent. L'altra opció és "Endevina el jocs", de 8 anys fins a 99+. Els jugadors han de visitar tots els aparadors dels comerços de la llista. Hi ha un joc amb el nom amagat. Cal anotar-lo. Hi ha una pista al mateix aparador mitjançant un codi QR.

Una vegada es tingui la butlleta d’un o dels dos jocs omplerta, cal dipositar-la en qualsevol de les urnes que hi ha a l’Espai Ermengol o bé durant el cap de setmanal del festival a les diferents ludoteques. Es participarà en un sorteig de 3 premis cortesia de les associacions organitzadores, mitjançant un sorteig que es realitzarà el dilluns 4 d’abril a la sala d’actes de l’Ajuntament de la Seu. El nom dels guanyadors/guanyadores es faran saber a través dels canals de comunicació del Festival del Joc i de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.

El Joc a Taula

El Joc a Taula és una altra iniciativa on hi prenen part 8 restaurants de la Seu i la comarca. Durant els dies que se celebri el festival, s'oferirà uns plats i menús amb molt de joc. Els establiments són el Restaurant Arbeletxe, el Restaurant Miscela/Hotel Avenida, el Bar El Celler, l'Hotel Nice, Els Banys de Sant Vicenç, el Restaurant Paisatges, el Parador de la Seu d’Urgell i la Pizzeria Via Fonte.

Alumnes al festival

Com en cada edició del festival, al llarg d’aquesta setmana uns 400 alumnes dels diferents centres educatius de la Seu d’Urgell i Castellciutat, així com de la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC), del PTT, i usuaris del Taller Claror i de salut mental del Sant Hospital gaudeixen de sessions de joc a la ludoteca familiar ubicada a la sala Sant Domènec.

Els espais que acolliran els jocs són:

•       Sala de Sant Domènec: Ludoteca familiar i demostracions.

•       Sala La Cuina: Ludoteca infantil i primers jocs.

•       Plaça de les Monges: Ludoteca de jocs gegants.

•       CETAP: Ludoteca per a jugadors avançats, ludoteca d’iniciació a jocs de rol i experiències lúdiques singulars.

•       Plaça del Mercat i Carrer Major: jocs tradicionals.

•       Plaça dels Oms: Joc gegant partida Carcassone.

•       Carrer dels Canonges: Experiències lúdiques singulars.

•       Parc del Cadí: Experiències lúdiques singulars.

•       Hotel Andria: Experiències lúdiques singulars.

•       Espai Ermengol: Experiències lúdiques singulars.

•       30 comerços repartits per tota la ciutat  El joc dels aparadors enredats.

•       8 restaurants  El Joc a Taula.

•       Sala d'actes de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell.

•       Vestíbul del Centre Cultural Les Monges.

De ludoteques, n’hi n’haurà un total de 6 repartides en diversos espais per tal d’evitar aglomeracions:

•       Ludoteca familiar: Sala de Sant Domènec, dificultat baixa. Amb la col·laboració de l’Associació Ayudar Jugando i les editorials Cayro, Devir, Enpeudejocs Edicions, GDM, Tantrix i TCG Factory.

•       Ludoteca infantil i primers jocs: Sala La Cuina, dificultat baixa. Amb la col·laboració de l’Associació Ayudar Jugando i les editorials Cayro, Devir, Djeco, Enpeudejocs Edicions, GDM,Tantrix i TCG Factory.

•       Ludoteca de jocs gegants: Plaça de les Monges, dificultat baixa. Amb la col·laboració de l’Associació Ayudar Jugando.

•       Ludoteca per a jugadors avançats: CETAP. CC Les Monges. Dificultat mitja. Amb la col·laboració de l’Associació Ayudar Jugando i les editorials Cayro, Devir, GDM,Tantrix i TCG Factory.

•       Ludoteca d’iniciació a jocs de rol: CETAP. CC Les Monges. Dificultat mitja. Amb la col·laboració de Detective Papaya i ALC Stronghold.

•       Ludoteca de jocs tradicionals: Plaça del Mercat i Carrer Major. Amb la col·laboració de la Companyia de jocs L’Anòmia.

•       Ludoteca de jocs tradicionals: Plaça del Mercat.

Mostrar formulari de contacte