El fons fotogràfic Maravilla serà consultable per a tothom
Més de 1.200 negatius de Francesc Portella s'estan classificant i datant a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell Les imatges documenten la Seu d'Urgell i comarca de principis del segle XX
L'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell ha ingressat recentment més de 1.200 negatius del fotògraf Francesc Portella, autor del fons Maravilla. La recopilació està formada majoritàriament per imatges en placa de vidre, tot i que també n'hi ha en plàstic, sobretot de la primera meitat del segle XX.
El director de l'Arxiu Comarcal, Julio Quílez, ha explicat a l'ACN que pel que fa a la imatge gràfica es tracta d'un conjunt de fotografies molt interessant, "ja que són molt descriptives". En aquest sentit, Quílez remarca que "el fons permet documentar visualment i gràficament una època concreta".
El fons Maravilla està compost per 1.200 negatius en plaques de 13x18 i 10x15. Lluís Obiols, arxiver municipal i encarregat de gestionar el fons, assenyala que aquestes mides "permeten grans ampliacions i de molta qualitat". Així mateix, assenyala que "les imatges mostren l'evolució urbanística, social i econòmica de la ciutat i de part de la comarca". Per Obiols, "les fotografies són d'una importància extraordinària a l'hora d'entendre el context històric".
L'arxiver indica que el fotògraf Francesc Portella tenia una sèrie de "dèries". D'una banda, repeteix un seguit de vistes generals de la ciutat sempre des dels mateixos punts, "per la qual cosa es pot veure l'evolució urbanística de la Seu". D'altra banda, era un cronista d'actes, activitats i festes. Per això, "aporta un punt de vista social i del calendari festiu de la ciutat". Les caramelles o el ball cerdà són algunes de les celebracions que destaquen en el seu arxiu.
Reporter gràfic
L'autor del fons Maravilla, Francesc Portella, havia treballat de reporter gràfic per a diferents diaris i publicacions periòdiques. Era propietari d'un establiment conegut amb el nom de La Maravilla, d'on prové la documentació, i del qual en va prendre el sobrenom. L'any 1991 es va fer a la Seu una exposició amb 100 de les seves imatges i se'n va editar un catàleg.
Ara els negatius dipositats a l'Arxiu Comarcal de l'Alt Urgell seran classificats, datats i netejats. Tot seguit, es digitalitzaran i es conservaran. Un cop aquesta feina estigui feta, el fons ja serà consultable per a tothom.
Cessió
El passat 25 de maig l'Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell va acollir l’acte de signatura del contracte d’ingrés en comodat del Fons Maravilla a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell. Aquest contracte va ser firmat per Rosa Maria i Lluïsa Portella Mur, nétes de Francesc Portella Moles (1888-1975), autor de les fotografies, i l’alcalde de la Seu, Albert Batalla.