El Forn Codina de Vilaller, Millor Pa de Pagès Català 2018
Josep Miquel Canut, del Forn Codina de Vilaller, ha guanyat aquest dissabte el Concurs Millor Pa de Pagès de Catalunya 2018. És la primera vegada que una fleca de l'Alt Pirineu guanya aquest premi, que enguany s'ha decidit a la Seu d'Urgell, en un esdeveniment que ha omplert la Sala de Sant Domènec.
El Forn Codina ha compartit el certamen amb els altres quatre finalistes: Andreu Bertran (Forn Mistral, Barcelona), Francesc Massana (Forn Massana, Cornellà de Llobregat), Marc Padró (Forn de Pa Padró, Barcelona) i David Porta (L’Obrador dels 15, Barcelona). Tots ells s'havien classificat a l'eliminatòria prèvia que es va fer el maig passat a l’Escola de Flequers Andreu Llargués de Sabadell, en la qual hi van participar 23 fleques d'arreu de Catalunya, entre elles dues de l'Alt Urgell.
El jurat de la final ha estat presidit per Albert Batalla, alcalde de La Seu d’Urgell; Miquel Guich, guanyador del Millor Pa de Pagès Català 2017; Enrique Medina, director de l’àrea de Fleca de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Barcelona; Manel Serra, ex director de l’àrea de Fleca de l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Lleida, i Antoni Figuera, president del Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català. Tots cinc han deliberat davant el nombrós públic assistent, que al final del concurs ha pogut gaudir d'una degustació dels productes IGP i DOP de l'Alt Urgell i Cerdanya juntament amb d'altres aliments artesans d'ambdues comarques.
A l'acte també hi han assistit el director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries, Carmel Mòdol; la presidenta del Gremi de Forners de les Terres de Lleida, Pilar Marquès, i la tinent d'alcalde de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Mireia Font. El Concurs Millor Pa de Pagès Català és convocat pel Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català i té com a objectiu promoure entre els flequers i flequeres integrats a la IGP l’elaboració del pa de màxima qualitat. En aquest sentit, durant l'acte s'ha reivindicat el consum quotidià del pa de pagès i de fleca i que els clients valorin la qualitat d'aquest producte enfront d'altres opcions més industrials.