Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Geoparc Conca de Tremp-Montsec finalitza la III Setmana dels Geoparcs Europeus

El Geoparc Conca de Tremp-Montsec finalitza la III Setmana dels Geoparcs Europeus

Activitats gratuïtes al voltant del llenguatge han permès apropar la població al ric i divers patrimoni del Geoparc. A Coll de Nargó es va dur a terme dissabte una ruta literària per posar en valor el dialecte nargoní
Ruta de la llengua a Coll de Nargó (Foto: @GeoTrempMontsec)
13/06/2019 17:25

El Geoparc Conca de Tremp-Montsec ha celebrat del 27 de maig al 9 de juny la tercera edició de la Setmana dels Geoparcs Europeus, en què hi han pres part més de 70 territoris amb activitats gratuïtes per donar a conèixer el patrimoni local. La celebració, que ha coincidit enguany amb l'Any Internacional de les Llengües Indígenes, s’ha presentat sota lema “Viatja pel Geoparc a través del llenguatge”.

La llengua ha estat el fil conductor de les propostes, a les que s'han sumat gairebé 400 persones. Per exemple, per posar en valor els dialectes del territori, com el nargoní o el pallarès, s'han dut a terme aquest dissabte passat, 8 de juny, una ruta literària per Coll de Nargó,  i la Geofesta Parla Pallarès, amb la presentació de les dues noves samarretes de l’Associació Cambuleta amb les paraules “estima” i “retjo”, un concert amb cançons tradicionals locals i un tast de productes de proximitat.

En relació amb l'activitat a l'Alt Urgell, els participants en la ruta nargonina van descobrir paraules i expressions pròpies, pertanyents a zones, oficis o col·lectius que no solen aparèixer als mitjans. El recorregut, que va iniciar-se al mirador del Cap del Roc, va permetre als assistents fer una mirada a la història, acompanyats de l'escriptor Marcel Fité.

Activitats diverses

Amb la desena d’activitats programades en la III Setmana dels Geoparcs europeus, s’han donat a conèixer les primeres formes del llenguatge més primitiu, que es troba a la prehistòria amb els indicis que han deixat els neandertals i els primers humans moderns. Alhora, i avançant en el temps fins a arribar a l’edat mitjana, els més menuts han gaudit amb el conte “Arnau Mir de Tost i els estels i màgics”. A més, s’ha pogut redescobrir els textos escrits trobats al poble d’Orrit, al municipi de Tremp. Així mateix, actualment encara es pot visitar l’exposició “Els orígens de la llengua catalana” a l’Epicentre, centre de visitants del Geoparc, fins a finals de juny.

Avançant en el temps fins a finals del s.XIX, els participants han descobert l’expansió de la impremta litogràfica, moment en què al Geoparc comença a explotar-se la Pedrera de Meià, proveïdora d’aquest tipus de pedra, i on s’hi va localitzar un conjunt de fòssils molt ben preservats, amb un jaciment de gran rellevància. Tambe es van veure exemples d’impressions litogràfiques de les Botigues Museu.

La celebració també ha inclòs dues jornades de toponímia, una a la seu científica del Geoparc (CST Pirineus del ICGC a Tremp) i una altra amb una sortida de camp per Sarroca de Bellera, la qual ha tractat; a part dels topònims, coneguts com els fòssils de la llengua; la interpretació mitològica i geològica de l’entorn.

Dia del Medi Ambient

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient que se celebra el 5 de juny, el passat diumenge 9 de juny i també en el marc de la Setmana dels Geoparcs, es va dur a terme una Jornada de Neteja a la zona del barranc de Seròs, al terme municipal de Talarn, amb la col·laboració de la Societat d’Amics de Muntanya i la Federació Catalana d’Espeleologia. Es van extreure 15 pneumàtics del fons del barranc i un contenidor de brossa, en què hi predominaven les ampolles de vidre i les llaunes d’un antic abocador incontrolat.

Un any de geoparc

Cal recordar que el 17 d'abril de 2018 el territori Conca de Tremp - Montsec va entrar a formar part de la Xarxa de Geoparcs Mundials de la UNESCO. L'àmbit territorial del Geoparc comprèn: El Pallars Jussà; Baix Pallars al Pallars Sobirà; Coll de Nargó a l'Alt Urgell; Vilanova de Meià, Camarasa i Àger a la Noguera.

 

Mostrar formulari de contacte