Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Geoparc Conca de Tremp ultima un estudi comparatiu amb el Sobrarbe per rebre el segell de la UNESCO

El Geoparc Conca de Tremp ultima un estudi comparatiu amb el Sobrarbe per rebre el segell de la UNESCO

L'organització ha demanat aquest requisit per concedir el reconeixement mundial, tenint en compte que la comarca aragonesa ja el té. Entre els municipis inclosos en el projecte hi ha Coll de Nargó

Entrada al Geoparc Conca de Tremp des de Comiols (Foto: ACN)
Entrada al Geoparc Conca de Tremp des de Comiols (Foto: ACN)
06/06/2017 12:55

L'Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec està ultimant la redacció d'un estudi comparatiu entre el territori aspirant i l'adjacent Geoparc Mundial de Sobrarbe per determinar si existeix un patrimoni geològic similar. Aquest és el requeriment que va fer el Consell Mundial de Geoparcs de la UNESCO (UGGpC) a la candidatura catalana, que inclou el municipi de Coll de Nargó, per poder aconseguir el certificat de l'ens internacional, que la comarca aragonesa del Sobrarbe ja posseeix.

L'Associació ha decidit lliurar l'estudi aquest juliol i que es debati a finals de setembre al Congrés Mundial de Geoparcs que se celebrarà a la Xina. D'aquesta manera la resolució de la candidatura de Tremp es debatrà amb les noves candidatures que opten a Geoparc aquest 2017, segons ha explicat a l'ACN el president de l'Associació i alcalde de Tremp, Joan Ubach. La resolució definitiva es coneixerà al començament del 2018.

Ubach ha assegurat que l'estudi que s'està redactant demostra que la candidatura de la Conca de Tremp-Montsec i la del Sobrarbe són "complementàries i no excloents" i hi ha afegit que la proposta liderada pel Pallars Jussà "compta amb elements únics com ara les restes del coll de dinosaure més grans d'Europa".

D'altres recomanacions que s'han fet a la candidatura són que la visibilitat del Geoparc candidat hauria de ser millorada amb una millor utilització del logotip i una imatge de marca coherent a través del territori; o bé el reforç del treball en xarxa amb d'altres Geoparcs Mundials de la UNESCO a escala regional, nacional i mundial; i la contribució activa a les conferències internacionals i reunions d'aquest àmbit internacional.

Ubach ha destacat un seguit d'activitats que s'han realitzat aquest any amb l'objectiu de donar a conèixer aquest territori i la marca Geoparc. Així, s'ha preparat el primer Geolodia, la participació en la setmana dels Geoparcs europeus amb un seguit d'activitats i la participació en les 8es Olimpíades de Geologia de Catalunya. El president de l'Associació ha reconegut que ja estan actuant com a Geoparc i que l'única cosa que els manca "és el reconeixement de la UNESCO", que confia que arribi cap al gener de 2018 quan es conegui el veredicte definitiu de l'executiva de la UNESCO.

Per a la gestió del projecte Geoparc Conca de Tremp-Montsec es va constituir el 15 de setembre de 2015 l'Associació Geoparc Conca de Tremp -Montsec. La conformen un total de 19 municipis de quatre comarques (Pallars Jussà, Noguera, Pallars Sobirà i Alt Urgell) i dos consells comarcals (Pallars Jussà i Noguera). Aquesta entitat garanteix la governança i la capacitat de desenvolupar el territori.

Mostrar formulari de contacte