Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Geoparc Orígens es dotarà aquest any vinent d'un museu on es reconstruirà com es van formar els Pirineus

El Geoparc Orígens es dotarà aquest any vinent d'un museu on es reconstruirà com es van formar els Pirineus

Els visitants podran conèixer aquest procés geològic en 3D i mitjançant tècniques de realitat virtual i augmentada. El parc, reconegut per la UNESCO, estrena la seva nova oficina a Tremp
Inauguració de l'oficina del Geoparc Orígens, a Tremp (Foto: ACN)
28/12/2022 18:35

El Geoparc Orígens preveu tenir enllestida al 2023 la reconstrucció en 3D, mitjançant experiències immersives, de la formació geològica dels Pirineus. El projecte es basa en la creació d'un museu que estarà ubicat a l'aire lliure i on el visitant podrà conèixer com eren els últims dinosaures que van viure a Europa, juntament amb el patrimoni cultural del territori, gràcies a la utilització de tècniques de realitat virtual i augmentada.

D'aquesta manera, es pretén mostrar de forma pràctica la riquesa dels elements que té aquesta zona, que ha estat reconeguda per la Unesco. Precisament, amb l'objectiu de fer més visible a la societat la feina que fan, aquest dimecres s'ha inaugurat la nova oficina del Geoparc Orígens, situada al centre històric de Tremp. La presidenta de l'organisme i alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha destacat que l'espai virtual sobre la formació dels Pirineus serà "pioner" i permetrà explicar per què aquest territori forma part d'un parc geològic amb reconeixment internacional.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha dit a l'ACN que aquest projecte servirà per situar-se "al capdavant en la modernització". Talarn ha indicat que el reconeixement de la UNESCO suposa una "oportunitat econòmica" per a la zona, a més d'un impuls cap al perfil de turisme "sostenible" i de qualitat, que valora els espais que tenen una "peculiaritat pròpia".

L'objectiu del projecte, anomenat Vigeocult, és investigar sobre el patrimoni geològic, paleontològic i cultural de la zona, per tal d'aportar un relat acurat que permeti explicar l'evolució de la Terra, els éssers vius que l'han habitada i el llegat històric que se n'ha preservat. La iniciativa s'emmarca en el programa del Ministeri de Ciència i Innovació i compta amb un ajut dels fons europeus 'Next Generation'. A més a més, està participat pel grup de recerca Geomodels de la Universitat de Barcelona, l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont, l'empresa Digivisión i el Geoparc Orígens.

Pel que fa a la nova oficina, Maria Pilar Cases ha detallat que l'objectiu és fer visible el projecte a la ciutadania, ja que quan la seu estava a l'ajuntament de la capital del Jussà "passava desapercebut" per part de la societat. Per aquest motiu, s'ha reformat l'espai dels baixos de Casa Potau, on antigament hi havia una botiga molt emblemàtica del municipi.

L'arquitecte tècnic encarregat de la remodelació de l'espai, Albert Altisent, hi ha afegit que s'ha treballat en termes d'eficiència energètica amb la instal·lació d'un sistema d'aerotèrmia que, combinat amb un altre de recuperació de calor, permet renovar constantment l'aire sense perdre temperatura.

L'acte inaugural ha comptat amb la presència, entre d'altres, de l'alcalde de Coll de Nargó i president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Martí Riera, i del delegat del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Josep Castells, acompanyat de la cap d'oficina de la Delegació i tinent d'alcalde de la Seu d'Urgell, Marian Lamolla. Coll de Nargó és l'únic municipi de l'Alt Urgell que forma part del Geoparc, que engloba la totalitat dels ajuntaments del Pallars Jussà, a més d'un municipi del Pallars Sobirà (Baix Pallars) i de tres consistoris del nord de la Noguera.

Mostrar formulari de contacte