Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Geoparc Orígens promou la conservació del patrimoni geològic amb la campanya 'Apadrina una roca'

El Geoparc Orígens promou la conservació del patrimoni geològic amb la campanya 'Apadrina una roca'

Els interessats poden escollir entre 118 punts d'interès i s'han de comprometre a fer-hi almenys una visita cada any. L'espai reconegut per la UNESCO inclou el municipi de Coll de Nargó

El municipi de Coll de Nargó, des del coll de Bóixols
El municipi de Coll de Nargó, des del coll de Bóixols
04/08/2022 10:25

El Geoparc Orígens s'ha adherit al programa 'Apadrina una roca', que promou l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME). Es tracta d'un pla gratuït de voluntariat, que persegueix la conservació i el seguiment del patrimoni geològic. L'espai protegit pirinenc, reconegut des de fa quatre anys com a Geoparc Mundial per la UNESCO, compta amb un inventari de 118 llocs d'interès geològic que poden ser apadrinats: D'aquests, una setantena són oberts al gran públic mentre que la resta són per a científics o paleontòlegs que hi han treballat, ja que es protegeix la localització d'aquests punts per preservar-los.

Inscriure's a aquesta campanya és totalment gratuït. L'únic requisit que es demana és comprometre's a visitar el lloc escollit, com a mínim, un cop l'any, per comprovar el seu estat i, en cas de detectar una incidència, comunicar-la perquè sigui reparada. Els llocs d'interès geològic s'han inventariat pel seu valor científic, didàctic, divulgatiu o turístic.

El patrimoni geològic que es pot apadrinar es classifica principalment en cinc camps patrimonials: geològic, paleontològic, miner, natural i cultural. Xavier Mir, coordinador científic del Geoparc Orígens, ha detallat a l'ACN que entre els punts d'interès que s'ha escollit hi ha les petjades de dinosaure de Coll de Nargó, l'únic municipi de l'Alt Urgell que en forma part. També hi apareixen l'Argenteria del congost de Collegats, les salines de Gerri de la Sal, el Salt de la Núvia a Morreres, Mont-rebei, l'esllavissada de Puigcercós, el castell de Mur, l'Estany Gento, la costa cretàcica d'Orcau, la Roca Regina o la plataforma de Vilanoveta. Mir ha dit que la conservació i protecció d'aquest patrimoni "és imprescindible per al desenvolupament sostenible" que promou el Geoparc Orígens.

El 'padrí' es compromet a vetllar per conservar els espais apadrinats i, també, a informar de qualsevol incidència. Si detecta alguna anomalia, agressió, espoliació de minerals o fòssils, o alguna altra amenaça per a la seva conservació, ho ha de comunicar i des del Geoparc o l'IGME s'intentarà donar resposta. Alhora, el 'padrí' rebrà assessorament en tot moment, segons ha indicat Xavier Mir.

Més de 2.000 km2

El Geoparc Orígens és un territori de més de 2000 km2 que ha estat reconegut com a Geoparc Mundial de la UNESCO pels seus valors geològics excepcionals. Els seus objectius són protegir, divulgar i impulsar un desenvolupament sostenible local, integrant els diferents patrimonis que formen part d'aquest territori, en benefici de la població local.

L'Associació Geoparc està integrada per 19 municipis de 4 comarques i 2 consells comarcals. En formen part els ajuntaments d'Abella de la Conca, Castell de Mur, Conca de Dalt, Gavet de la Conca, Isona, Pobla de Segur, Llimiana, Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga, Sarroca de Bellera, Senterada, Talarn, Torre de Capdella i Tremp, del Pallars Jussà. De la Noguera, hi ha Àger, Camarasa i Vilanova de Meià; del Pallars Sobirà, el municipi de Baix Pallars, mentre que de l'Alt Urgell, el de Coll de Nargó. També hi estan inclosos els consell comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.

Mostrar formulari de contacte