Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Geoparc Orígens renova el reconeixement internacional de la UNESCO

El Geoparc Orígens renova el reconeixement internacional de la UNESCO

Coll de Nargó, amb les restes dels últims dinosaures d’Europa, ha estat l’escenari escollit per celebrar el quart aniversari del Geoparc i anunciar el resultat de la revalidació. Els 19 municipis que formen part d'aquest Geoparc Mundial celebren la revalidació tot penjant pancartes amb els logos d'ambdues institucions

Celebració de la renovació del segell de la UNESCO per al Geoparc Orígens
Celebració de la renovació del segell de la UNESCO per al Geoparc Orígens
09/04/2022 16:25

El Geoparc Orígens renova el segell de Geoparc Mundial que concedeix la UNESCO. Coll de Nargó, l'únic municipi de l'Alt Urgell que forma part d'aquest espai, ha acollit aquest dissabte la festa de celebració del quart aniversari de l'obtenció d'aquesta distinció, en el marc de la qual s'ha anunciat que s'ha aconseguit la revàlida amb "targeta verda". Aquest resultat garanteix el manteniment d’aquesta designació de la UNESCO durant quatre anys més.

La UNESCO ha fet arribar el seu veredicte al Geoparc amb algunes recomanacions de millora que ha de complir en els propers 4 anys com son incrementar la visibilitat del Geoparc dins el propi territori, augmentar el nombre d’entitats col·laboradores del Geoparc, reforçar l’estratègia turística, i millorar i consolidar el finançament del Geoparc.

Segons Maria Pilar Cases, presidenta del Geoparc Orígens, “aquesta renovació és un premi per al territori i la gent que hi viu, i reconeix la feina ben feta. Ens reafirma en la línia de treball que portem i ens empeny a aconseguir majors reptes que permetin la transformació del territori.”

Coll de Nargó destaca per tenir restes de fòssils dels últims dinosaures que van viure a Europa abans de la seva extinció. En concret, s’hi ha trobat una de les postes d’ous més grans d’Europa de titanosaure que ara mateix es pot visitar a Dinosfera. Per aquest motiu, durant la Jornada s’ha visitat aquest centre i el Mirador del Cretaci de la mà d’experts. L’acte ha finalitzat amb una degustació de ceba de Coll de Nargó, varietat local que s’està recuperant.

Segons Martí Riera, alcalde del municipi de Coll de Nargó, "formar part del Geoparc és una gran oportunitat que ens permet donar a conèixer el nostre patrimoni amb tot el potencial que això suposa en la lluita pel desenvolupament sostenible de les nostres poblacions i contra el despoblament del territori". Complementant aquest acte, i per visibilitzar la continuïtat del Geoparc dins la Xarxa mundial de la UNESCO a la població local, tots els 19 municipi que formen part d’aquest territori, lluiran una pancarta amb els logos del Geoparc i de la UNESCO.

Processos de revalidació dels Geoparcs

El procés de revalidació va iniciar al 2020, quan es va presentar tota la documentació a la UNESCO i va culminar amb una visita de camp per part de dos representants de la UNESCO al setembre de 2021. Aquests avaluadors van generar un informe que va ser discutit pel Consell mundial de Geoparcs de la UNESCO, qui va prendre la decisió final i on es van afegir les recomanacions a tenir en compte en els propers 4 anys.

El Geoparc Orígens

El Geoparc mundial de la UNESCO Orígens és el segon territori català amb aquesta designació, després de Catalunya Central. Va ser designat com a Geoparc l’any 2018 quan va a entrar a formar part de la Xarxa mundial de Geoparcs de la UNESCO. El seu àmbit geogràfic està integrat per 19 municipis de 4 comarques: el Pallars Jussà, la Noguera, el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. Un territori de poc més de 2.000 Km².

El seu òrgan de gestió és una associació sense ànim de lucre, formada per tots els ajuntaments del Pallars Jussà; així com els municipis d’Àger, Camarasa i Vilanova de Meià (a la Noguera); Baix Pallars (al Pallars Sobirà); i Coll de Nargó (a l’Alt Urgell). També en són membres els Consells Comarcals del Pallars Jussà i de la Noguera.

L’Associació compta també amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i d’altres entitats com són l’Institut per al Desenvolupament i Promoció de l’Alt Pirineu i Aran, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) i l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, entre d’altres.

Els Geoparcs mundials de la UNESCO

Els Geoparcs mundials de la UNESCO són territoris de gran riquesa geològica reconeguda a nivell internacional, que compten també amb un important patrimoni natural, històric i cultural, i que són gestionats seguint un concepte integrador de protecció, educació i desenvolupament sostenible. Actualment al món hi ha 169 Geoparcs en 44 països diferents.

Mostrar formulari de contacte