Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El gerent de l'ICS a Lleida defensa que el nou Consorci Sanitari mantindrà el caràcter públic

El gerent de l'ICS a Lleida defensa que el nou Consorci Sanitari mantindrà el caràcter públic

Jaume Capdevila reconeix el malestar que genera el nou ens però creu que pot ajudar a atraure millors professionals

02/01/2015 12:21

El gerent de l'Institut Català de la Salut a Lleida, Jaume Capdevila, ha reconegut, en una entrevista a l'ACN, que amb la creació del nou Consorci Sanitari Lleida Pirineus, una part de la societat qüestiona que es mantingui el caràcter públic de l'ICS i CatSalut. Capdevila, tanmateix, lamenta aquest fet i creu que aquests ens seguiran sent garantia d'assistència sanitària pública.

Els crítics amb el Consorci, anomenat Sistema Integral de Salut (SIS), consideren que el fet de poder prendre decisions des del Consell de Govern del Consorci, sense passar pel Parlament, en limitarà la transparència. També denuncien el fet que els nous contractes que es facin al SIS es regeixin pel règim laboral i no pel de funcionari. Sobre aquest punt, Capdevila defensa aquesta mesura dient que això "permetrà oferir millors condicions laborals i per tant, atraure professionals al territori".

Els retards en la constitució del Consorci, que havia de ser primerament a l'octubre d'aquest 2014 i després al gener de 2015, han estat causats per diversos motius. Per una banda, a causa de la llei de racionalització i sostenibilitat de les administracions locals, desbloquejada al setembre, que va afectar els consorcis. I de l'altra, perquè alguna entitat consorciada ha demanat més informació sobre què representa realment el SIS i quines conseqüències tindrà. Ara, es manté la data definitiva de posada en funcionament per aquest primer quadrimestre de 2015.

Tot i el malestar que ha generat la creació del consorci, Capdevila insisteix a dir que "a grans trets ni el ciutadà notarà canvis ni els professionals tampoc" i que es mantindrà els bons resultats actuals dels centres públics.

Una altra crítica que ha rebut el SIS és que obre la porta a una possible privatització de serveis. Sobre aquest punt, el gerent de l'ICS ha matisat que s'ha acordat anul·lar l'article que recollia la possibilitat que entitats privades sense ànim de lucre, com ara fundacions hospitalàries, formessin part del Consorci. Capdevila reconeix que aquest punt "generava intranquil·litat a la societat".

El Departament de Salut addueix que actualment "fora del servei assistencial hi ha duplicitat de compres, de preus i d'estructures i que, dins el camp assistencial, encara queden serveis duplicats". Així, afirma que l'objectiu és unir esforços.

També s'ha criticat el fet que les decisions estratègiques del nou Consorci han de ser votades favorablement pels deu membres del Consell de Govern del SIS sense haver de passar cap tràmit parlamentari. Els detarctors denunciaven en aquest sentit manca de transparència. Una possibilitat que Capdevila rebutja tot recordant que "ara les decisions de l'ICS i del Servei Català de la Salut les prenen els mateixos organismes i ningú les jutja".

Pel que fa al canvi de model de contractació, Capdevila ha explicat que el model de selecció que es promourà serà "un que garanteixi la igualtat, mèrit, capacitat i lliure concurrència, com marca la llei d'ordenació sanitària a Catalunya". Els funcionaris mantindran els seus drets fins que es jubilin, però les noves contractacions es regiran pel règim laboral. "Les diferències són que el règim laboral es regeix per un conveni col·lectiu que pot afavorir que Lleida retingui el talent o atragui gent de fora, mentre que els funcionaris cobren el mateix a tot arreu i, per tant, amb les mateixes condicions arreu, no hi ha massa professionals que vulguin venir a Lleida perquè és un lloc allunyat", argumenta.

Finalment, el dirigent de l'ICS no s'ha pronunciat sobre la proposta de sotmetre el nou consorci a una consulta popular, i creu que això ho han de decidir els responsables polítics.

Mostrar formulari de contacte