Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern andorrà informarà favorablement del Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror

El Govern andorrà informarà favorablement del Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror

17/10/2011 12:29

El Govern d'Andorra emetrà l’informe favorable necessari per a l’aprovació del Pla de gestió de la vall del Madriu-Perafita-Claror pels comuns d’Encamp, d’Andorra la Vella, de Sant Julià i d’Escaldes-Engordany, "tenint en compte que els objectius i els mecanismes previstos s’adeqüen amb el Decret de protecció de la Vall del Madriu-Perafita-Claror, en concordança amb l’article 16 de la Llei 9/2003 del patrimoni cultural d’Andorra". Tanmateix, el ministeri de Cultura demana unes modificacions del redactat d’alguns articles "per precisar-los i ajustar-los millor" a l’esperit del Decret i al compromís adquirit per l’Estat Andorrà a l’hora de sol·licitar la seva inscripció sobre la Llista del Patrimoni Mundial.

Segons explica Govern, en primer lloc, es completen les referències al marc jurídic. En aquest sentit, s’han inclòs els diversos convenis internacionals relacionats amb la protecció del patrimoni cultural i natural i les lleis o reglaments andorrans que, en aquestes matèries, són aplicables al paisatge cultural declarat. Amb el mateix esperit, es precisen els objectius generals que han de regir la gestió de la Vall. A més, s’accentuen els punts referents a l’exigència de fonamentar les accions sobre el coneixement científic de la Vall i dels seus valors.

A fi de potenciar una gestió integral, es demana que es promogui la creació d’un sistema d’informació geogràfica específic per tal de poder treballar totes les dades que es generin (inventari, censos, mostrejos, etc.) i poder així interactuar també amb les bases de dades existents o futures en matèria de patrimoni.

A l’informe s’insisteix en els aspectes referents a la zonificació del usos permesos i el control dels fluxos de visitants per tal que el desenvolupament d’aquestes activitats es faci garantint en tot moment la preservació dels béns i valors de la Vall. En coherència amb el Decret de delimitació de l’entorn de protecció, les zones de l’entorn que no integren el paisatge cultural queden excloses del règim de gestió conjunt establert pels quatres comuns afectats. Tanmateix, el Govern incideix en la necessitat que les administracions respectives vetllin per evitar les actuacions susceptibles d’afectar el bé, coordinant les accions directament associades a la protecció i la gestió del paisatge cultural que s’hi facin. Finalment, s’han fixat uns terminis per que les accions encaminades a gestionar el bé es puguin iniciar el més prompte possible.

D’altra banda, al marge de les modificacions que s’han d’integrar en el cos del Pla de gestió, el Govern requereix que es fixin els indicadors escaients per desenvolupar el mecanisme d’avaluació dels resultats i que s’elaborin unes memòries periòdiques que facilitin el seguiment reactiu dels resultats de la planificació. Aquest plans i les memòries periòdiques s’hauran de presentar al ministeri encarregat de la cultura a fi de poder dur a terme l’avaluació de la gestió a fi d’assegurar la preservació del valor universal excepcional de la Vall.

Finalment, per facilitar la tasca inicial d’implementació del Pla, el Govern posa a disposició de l’òrgan gestor, tots els estudis científics relatius al patrimoni cultural i natural de la vall dels quals disposa perquè serveixin de substrat a la tasca de documentació sobre la qual cal fonamentar la gestió eficient i respectuosa de la integritat i l’autenticitat del bé.

Mostrar formulari de contacte