Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern andorrà licita la restauració del pont de la Margineda

El Govern andorrà licita la restauració del pont de la Margineda

28/08/2008 09:56

El Consell de Ministres andorrà ha aprovat aquest dimecres la licitació de la primera fase del projecte de restauració del pont romànic de la Margineda, que es troba a la parròquia d’Andorra la Vella. El pont de la Margineda és el millor exponent de l’enginyeria medieval del Principat i se situa en un punt estratègic del camí ral que enllaçava Sant Julià de Lòria amb la capital andorrana.

La importància d’aquest indret es pot comprovar a simple vista, perquè ha estat el lloc triat en època contemporània per a la construcció d’altres ponts a tocar del monument medieval.

El pont de la Margineda és una construcció d’un sol arc, lleugerament rebaixat, d’uns 21 metres de llum i uns 8 de fletxa, que surt d’un basament arran de llera, sobre el qual es disposen les dovelles tallades en blocs de pedra tosca. La construcció la infrastructura, té una llargada de 50 metres, amb una alçada sobre el riu Gran Valira d’uns 10 metres i una amplada que va des dels 7,80 metres a la banda de ponent i d’uns 5,30 metres a l’extrem oposat, passant pels 2,50 metres en el punt més estret.

En l’actualitat, l’estat actual del pont no difereix gaire del de les primeres fotografies del monument, de primers del segle XX, cosa per la qual es pot afirmar que en aquest període de 100 anys no hi ha hagut una degradació manifesta de la infrastructura.

Els treballs de la primera fase consistiran en la neteja general amb la màxima cura dels paraments amb raspall, l’actuació sobre les juntes per extreure’n la colonització de plantes manualment, el desmuntatge de la barana de pedra i morter de ciment construïda als anys cinquanta del segle XX i la restitució amb la mateixa pedra i amb morter de calç.

La intervenció també tractarà les patologies que presenta la fàbrica, com la de la pèrdua de l’aglomerat de les juntes, en les quals s’injectarà morter de calç; i la de la pèrdua de peces de l’aparell, completades amb pedres d’igual característiques a les de l’entorn, també fixades amb morter de calç.

D’altra banda, i pel que respecta a la colonització vegetal, els treballs contemplen l’extracció de la base del tronc i les arrels a través del buidat de la fàbrica, l’aplicació d’herbicides en les arrels que no es puguin treure, i el reomplert de l’espai buit amb elements de les característiques de la fàbrica original del pont. També s’extrauran les arrels de l’heura, tot posant calç a les juntes.

Mostrar formulari de contacte