Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern aprova una llei per oficialitzar l'aranès a Catalunya

El Govern aprova una llei per oficialitzar l'aranès a Catalunya

22/12/2009 14:35

El Consell de Govern ha aprovat aquest dimarts el Projecte de llei de l'aranès, que desenvolupa l'oficialitat de l'aranès a Catalunya i en preveu la seva protecció, ús, difusió i coneixement. El text garanteix l'ús de l'aranès davant de totes les administracions de l'Aran i de Catalunya. El vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira ha destacat que Catalunya és "l'únic territori amb un sistema de triple oficialitat lingüística" i creu que la llei !situa Catalunya un cop més al capdavant de la sensibilitat i l'atenció de la diversitat lingüística i cultural". Carod ha remarcat que aquest serà el 'primer cop' que l'occità "tindrà un estatus de cobertura oficial en el conjunt dels seus diversos territoris".

El Govern ha aprovat aquesta llei, per ser enviada al Parlament, en la seva reunió del Consell de Govern a Cervera. L'Estatut ja declara l'oficialitat de l'aranès a tot Catalunya i atribueix a la Generalitat i al Conselh Generau d'Aran la competència sobre la seva normalització lingüística, regulant-ne l'oficialitat i els drets d'ús.

Els objectius principals establerts passen per reconèixer, emparar i promoure l'aranès; regular el seu ús oficial a Catalunya; fomentar l'ús normal de l'aranès a Catalunya; determinar i fer efectius els drets i deures lingüístics amb relació amb l'aranès; fomentar el seu ús a les administracions, l'ensenyament, els mitjans de comunicació i les activitats culturals, socials i públiques; assegurar l'extensió del coneixement de l'aranès entre els ciutadans aranesos, i fomentar-ne el coneixement a Catalunya, o facilitar i promoure el manteniment i desenvolupament de relacions amb les altres comunitats i territoris de llengua occitana.

Així, la llei estableix que les administracions i les institucions araneses han d'emprar de manera general l'aranès i que els serveis i organismes que depenen de la Generalitat a la Van d'Aran han d'utilitzar-lo normalment en les seves relacions administratives i en la difusió d'informació a la ciutadania. Les lleis del Parlament hauran de ser publicades també en aranès i tindrà caràcter oficial. A més, es proclama la plena validesa de tota la documentació pública i privada redactada en aranès, així com les actuacions judicials.

Per últim, es reconeix el dret dels ciutadans i ciutadanes a utilitzar l'aranès a Catalunya en les relacions escrites amb l'administració de la Generalitat, i també usar-lo i rebre resposta oral en aranès en el servei unificat d'informació.

Mostrar formulari de contacte