Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern català consensua set vegueries

El Govern català consensua set vegueries

El Govern aprovarà la setmana que ve una memòria de la llei de governs locals i un altra sobre la transició de les diputacions provincials als consells de vegueria
23/07/2008 17:55

El Govern de la Generalitat ha consensuat que la nova ordenació territorial de Catalunya estarà formada per set vegueries, que coincidiran amb els set àmbits funcionals territorials que preveu el Pla Territorial General de Catalunya, l'instrument bàsic d'ordenació del territori de Catalunya. D'aquesta manera, no es satisfà la reivindicació de les comarques que reclamaven una vegueria pròpia per a la zona del Penedès. Tot i això, el Govern donarà una especificitat especial a aquesta zona, ampliant fins a vuit els àmbits funcionals territorials que es preveuen en el pla general. D'aquesta manera, el Penedès tindrà un àmbit de planificació propi.

Aquest dimarts, després de la reunió del Consell de Govern, el conseller de Governació i Administracions Públiques, Jordi Ausàs, ha explicat que un dels objectius del seu Departament és 'dibuixar una nova ordenació territorial del país, una nova arquitectura institucional lligada al catalanisme polític i que superés una administració provincial'.

Tot i 'avançar en aquesta direcció', el conseller ha remarcat que aquest és un 'camí complex' i que 'per garantir d'èxit calen prendre totes les determinacions des de l'acord i el consens' entre els partits polítics i les institucions vinculades al territori. 'Els passos poden semblar, a ulls d'algú, lents o no tant ràpids com es voldria', ha dit, però 'cada pas que fem no té marxa enrere'.

El Govern té previst aprovar dues memòries sobre aquesta qüestió en la sessió de la setmana que ve. Una tracta sobre la memòria de la llei de governs locals, i l'altra sobre la transició de les diputacions provincials als consells de vegueries. Un cop s'aprovin aquestes dues memòries, 's'encendrà la llum verda per poder elaborar l'articulat de les dues lleis'. Ausàs espera que es puguin aprovar abans de finals d'any al Govern, per portar-les al Parlament per començar la tramitació per a l'aprovació definitiva. D'aquesta manera, ha pronosticat que el 2009 'serà un any important' per a la nova ordenació territorial de Catalunya.

Ausàs ha explicat que l'ordenació territorial és una competència 'pròpia' de Catalunya, però que amb aquesta nova arquitectura 'precisem d'un acord polític amb l'Estat'. Així, creu que cal haver-hi consens amb els partits polítics a Catalunya, però també 'quan calgui' amb el govern espanyol.

Mostrar formulari de contacte