El Govern català obrirà una delegació a Andorra
Pere Aragonès es reuneix amb Xavier Espot a la capital andorrana per tractar projectes comuns en àmbits com ara medi ambient, infraestructures i cultura. Ambdues parts s'han compromès a trobar una solució pel que fa al límit fronterer a l'entorn d'Os de Civís. El Principat s'ofereix a col·laborar en la candidatura als Jocs d'Hivern
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest divendres l'inici dels treballs per crear una delegació del Govern català a Andorra. Així ho ha dit en una compareixença al Principat, després de reunir-se amb el cap de l'executiu andorrà, Xavier Espot.
Segons ha explicat Aragonès, "si hi ha un estat amb qui hem de tenir una relació especial aquest és Andorra". Per això, ha concretat que l'objectiu és el d'enfortir els "llaços compartits" i encarar plegats els reptes de futur d'ambdós països. De la seva part, Espot ha valorat positivament la iniciativa i ha dit que pot servir per aprofundir en d'altres fòrums on ja s'hi col·labora.
A la visita a Andorra la Vella, que s'ha iniciat al matí a l'edifici del Govern, també hi ha pres part la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert de la Generalitat, Victòria Alsina. Pel que fa a la delegació del Govern, Aragonès ha especificat que el procediment d'obertura complirà amb les normatives catalana i andorrana.
Tots dos mandataris han coincidit que aquesta nova seu també servirà per enfortir el treball compartit per la Comunitat dels Pirineus. En aquest sentit, Espot ha destacat que el suport de Catalunya és "essencial i necessari" en aquells projectes que serveixen per desenvolupar econòmicament tot l'àrea del Pirineu oriental. Per aquest motiu, Espot ha proposta que en aquests hi tinguin presència tant Andorra com els governs departamentals de Catalunya Nord i l'Arieja i les comarques pirinenques.
Els dos presidents han destacat el fet que aquesta és la primera vegada en dotze anys que es fa aquesta trobada institucional a Andorra. El juliol passat, amdues parts ja es van reunir al Palau de la Generalitat, per primera vegada des de les respectives preses de possessió d'Espot i Aragonès. Tots dos han fer èmfasi en la llengua, la cultura i el territori de muntanya com els principals elements que vinculen ambdós països, a banda de les relacions en els àmbits turístic, econòmic, cultural, ambiental, educatiu o sanitari, entre d'altres.
A la reunió també s'ha parlat d'infraestructures i de la necessitat que cada administració comparteixi els projectes que té sobre la taula. Així, s'ha decidit delegar en els ministeris andorrans i els departaments de la Generalitat el diàleg sobre aquesta qüestió, amb la creació d'un grup de treball tècnic en aquesta matèria.
Debat sobre el límit fronterer
Quant a la discrepància sobre el parc fotovoltaic situat al límit fronterer entre Andorra i l'EMD d'Os de Civís, al terme municipal de les Valls de Valira, Xavier Espot ha dit que a la trobada s'ha acordat treballar de forma coordinada amb la Generalitat per ajudar a trobar "una solució de compromís que sigui beneficiosa per a totes les parts".
Mentrestant, Aragonès ha dit que s'han ofert al govern espanyol per mediar en la comissió bilateral entre estats que s'ha de posar en marxa per delimitar la frontera. A més a més, ha valorat la "capacitat tècnica i coneixement extraordinari de la zona" que té l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya per defensar la seva participació en l'àmbit tècnic.
Andorra s'ofereix a col·laborar en la candidatura dels Jocs d'Hivern
A la roda de premsa, Xavier Espot s'ha ofert a col·laborar amb Catalunya en la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics d'Hivern, i Aragonès ha respost que per enfortir-la és benvinguda la "col·laboració necessària" de tots els territoris pirinencs. Malgrat que aquesta setmana des del Govern català s'ha descartat implicar-hi el Principat, el president català ha matisat que el projecte tècnic podria contemplar una possible implicació d'Andorra i ha agraït aquesta "predisposició" del país veí per donar-hi suport.
Quant a l'exigència del president d'Aragó, Javier Lambán, d'entrar en el projecte amb el mateix protagonisme, perquè veu la seva comunitat "més capacitada", el president de la Generalitat defensa que "no es tracta de competir i sí de col·laborar". Sobre aquesta qüestió, Xavier Espot hi ha afegit que cal deixar treballar l'equip tècnic i que quan es coneguin les conclusions d'aquest document serà el moment d'opinar des del vessant polític. Sigui quina sigui la decisió final, el cap de Govern andorrà ha conclòs que, vagin on vagin les proves, "aquesta candidatura repercutirà de manera positiva" al conjunt dels Pirineus, si bé reivindica que la col·laboració d'Andorra ha de ser "positiva" per assegurar l'èxit de la candidatura. Espot ha posat sobre la taula, com a principals actius, la gran capacitat hotelera que poden oferir, les pistes de descens homologades de les estacions d'esquí andorranes, la magnitud de quilòmetres esquiables dels complexos de neu del país i la capacitat en l'organització de grans competicions.
📸 El #president @perearagones ha visitat aquest matí la seu del @GovernAndorra i s'ha reunit amb el cap de Govern andorrà @XavierEspot pic.twitter.com/hzErwMJYtN
— Govern. Generalitat (@govern) February 11, 2022