Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern català trasllada a l'Estat la petició de l'Alt Urgell de recuperar la mobilitat amb Andorra

El Govern català trasllada a l'Estat la petició de l'Alt Urgell de recuperar la mobilitat amb Andorra

La Generalitat recorda que aixecar aquesta restricció actual depèn de l'executiu espanyol, atès que es tracta d'un pas fronterer. Meritxell Budó es mostra d'acord amb la proposta d'assimilar el Principat a la comarca dins el Pla de Reobertura

Frontera del riu Runer (Foto: ACN / arxiu)
Frontera del riu Runer (Foto: ACN / arxiu)
15/12/2020 18:10

El Govern català ha traslladat a l'executiu espanyol la petició que la comarca de l'Alt Urgell pugui integrar Andorra dins els seus límits de restricció de mobilitat de cap de setmana. Així ho ha anunciat la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, que ha recordat que la decisió final sobre aquesta possibilitat no depèn d'ells sinó de l'Estat espanyol, atès que es tracta de reobrir al trànsit general un pas fronterer, controlat pel Ministeri de l'Interior, i no pas un límit entre comunitats com seria el cas de les fronteres amb l'Aragó o amb el País Valencià.

Budó ha avançat que des de Catalunya ja "s'ha definit" que l'obertura perimetral de l'Alt Urgell pugui incloure Andorra, per "tenir en compte la realitat transfronterera", d'acord amb la petició que els han fet tant l'Ajuntament de la Seu com el Consell Comarcal alturgellenc i el Govern d'Andorra. Com que aquesta integració, però, no és només competència de la Generalitat, Budó ha explicat que el Govern ja ha "sol·licitat als ministeris de l'Interior i d'Exteriors la possibilitat de fer-ho". Si acaba sent així, es permetrà "que la mobilitat comarcal de cap de setmana s'integri amb Andorra en un únic territori".

Aquest anunci arriba tot coincidint amb el fet que aquest cap de setmana vinent s'aixecarà finalment el confinament per municipis, una rectificació reclamada per institucions i entitats econòmiques del Pirineu des que va entrar en vigor. En aquest sentit, tot i insistir que els caps de setmana cal reduir la mobilitat per frenar l'expansió de la COVID-19, aquest dimarts Meritxell Budó ha reconegut que "fins ara estava molt molt reduïda" i que les autoritats sanitàries han acceptat "obrir-la una mica per garantir també el reequilibri territorial". Alhora, la consellera ha recordat que les mesures vigents "encara redueix la mobilitat els dies en què més més gent es podria moure per motius de lleure", atès que de moment se segueixen mantenint les limitacions a nivell comarcal.

El Govern estudia un aixecament de restriccions "asimètric"

Pel que fa a les previsions per a les properes setmanes, des del Govern han començat a plantejar la possibilitat que més endavant ,i en funció de l'evolució epidemiològica, es puguin aplicar mesures, restriccions o relaxament de directrius de manera "asimètrica i per territoris". És a dir, que les comarques o regions que presentin millor evolució avancin més ràpid que les que tenen pitjors indicadors.

I és que fins ara, en contra del que s'havia anunciat inicialment, l'executiu ha dictat normes per a tota Catalunya sense fer distinció entre zones, malgrat que algunes obtenen dades molt millors i d'altres les tenen molt pitjors. Meritxell Budó matisa que estudien canviar l'aplicació uniforme actual "en un futur", de cara a valorar així la tasca d'aquelles comarques o regions amb una millor evolució respecte d'altres amb una menor prevenció.

L'Ajuntament de la Seu reitera la petició de mobilitat transfronterera

L'Ajuntament de la Seu d'Urgell ha rebut positivament l'anunci fet aquest dimarts pel Govern de sol·licitar a l'Estat la recuperació de la mobilitat entre l'Alt Urgell i Andorra. El vicealcalde urgellenc, Francesc Viaplana, ha recordat que tant ell com l'alcalde, Jordi Fàbrega, ja han demanat des de "fa dies" aquesta mesura i que l'han traslladat al vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, i a la consellera de Salut, Alba Vergés. El consistori ho argumenta pels "lligams familiars, socials i econòmics" existents entre la comarca i el Principat i per la importància d'aquest intercanvi per a l'economia local.

Mostrar formulari de contacte