Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern convida la societat civil a dissenyar el Pirineu del futur

El Govern convida la societat civil a dissenyar el Pirineu del futur

Arrenca el procés participatiu, obert a tota la ciutadania, per a l’elaboració de l’Agenda Estratègica del Pirineu amb horitzó 2030, que servirà per prioritzar els àmbits d’actuació en el territori
14/09/2022 12:55

El vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha donat compte aquest dimecres de l’inici del procés participatiu per a l’elaboració de l’Agenda Estratègica del Pirineu amb horitzó 2030, que serà un full de ruta per orientar el desenvolupament sostenible de l’Alt Pirineu i Aran, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès els propers anys. Puigneró ha presentat a Prullans tant el procés com els seus objectius a un centenar de representants del teixit econòmic, social i institucional del territori pirinenc.

El Govern ha concretat que es vol obtenir una anàlisi de les potencialitats i reptes de l'Alt Pirineu i Aran, tot posant sobre la taula arguments de debat que després es podran concretar en l’Estratègia del Pirineu. El procés participatiu es desenvoluparà a partir d’un document previ que va rebre el vistiplau del Consell Executiu el passat mes de maig.

El portal participa.gencat.cat permetrà a partir d'aquest dijous a tothom que ho vulgui fer aportacions fins al mes d’octubre, per contrastar i ampliar la visió recollida fins ara i ajudar a prioritzar els reptes que ha d’afrontar. Seguidament, durant setembre i octubre tindran lloc quatre sessions telemàtiques sectorials per tractar els grans temes de l’Agenda i recaptar idees de quins haurien de ser els projectes tractors pels quals s'ha d'apostar. El 27 de setembre es farà un taller entorn el medi ambient i la sostenibilitat; el 29 de setembre es parlarà sobre desenvolupament econòmic i innovació; el 4 d’octubre, el tema serà la mobilitat i connectivitat, mentre que el 6 d’octubre es debatrà sobre persones i governança.

Sessions territorials presencials

El procés continuarà amb sessions territorials presencials de debat els dies 27 d’octubre (al matí al Pont de Suert i a la tarda a Tremp) i 3 de novembre (al matí a Puigcerdà i a la tarda a Berga) i conclourà amb una assemblea territorial presencial el 17 de novembre a la Seu d’Urgell. Durant el mes de desembre es farà públic l’informe final de tot el procés participatiu, que haurà de recollir la visió de l’Agenda, els valors, reptes, projectes principals i línies d’actuació que es treballaran posteriorment, durant el 2023. El vicepresident Puigneró ha remarcat que “aquest és un pla pel Pirineu fet des del Pirineu” i “volem que esdevingui un Pla amb accions concretes”.

L’economia del segle XXI, una oportunitat

L’objectiu del Govern amb l’Agenda és orientar el futur sostenible del Pirineu, tant pel que fa a la seva població, garantint-ne l’arrelament, com a l’accés als serveis bàsics i la connectivitat física i digital. L’Agenda haurà d’ajudar a trobar nínxols de mercat per impulsar un model econòmic propi de desenvolupament sostenible, respectuós amb l’entorn natural i situant les persones al centre de les decisions.

El document es concretarà des de l’autodesenvolupament del territori, prioritzant les accions més transformadores que funcionin com a tractores de l’economia, i en cogovernança des de les pròpies comarques del Pirineu.

Eixos de debat

La proposta inicial de l’Agenda fixa quatre pilars de debat, cadascun amb els seus objectius concrets:

1.           Les persones i la governança. Accions per a l’arrelament de la població i la garantia d’accés als serveis bàsics, l’accés a l’habitatge, la creació de serveis mancomunats, la creació de l’Agència de desenvolupament dels territoris del Pirineu, el desplegament de la vegueria de l’Alt Pirineu i l’Aran o l’aplicació de l’Agenda rural i l’Agenda urbana de Catalunya. En aquest eix s’inclou també el desplegament d’un paquet legislatiu específic que passa per una nova Llei de muntanya, la Llei de territori i la creació d’un codi de legislació local que reculli la singularitat dels municipis rurals.

2.           Medi ambient i sostenibilitat. S’inclou l’accés i l’ús sostenible, inclusiu i equitatiu als recursos naturals, la gestió dels boscos i sòls agrícoles, la potenciació d’una indústria verda, els parcs naturals com a porta d’entrada al Pirineu o el desplegament de les energies renovables i de les infraestructures de càrrega de vehicles elèctrics. L’aprovació d’un Pla territorial sectorial de turisme al Pirineu completa aquest eix.

3.           Desenvolupament econòmic i innovació. L’Agenda debatrà com aprofitar el patrimoni cultural i l’esport com a motor de desenvolupament, la creació del Museu virtual del Pirineu o les mesures per esdevenir un territori intel·ligent i aprofitar les possibilitats del teletreball per atreure talent. El Llibre blanc de les estacions de muntanya, aprovat el 2020, servirà per guiar la diversificació d’aquestes infraestructures.

4.           Mobilitat i connectivitat. la millora de les infraestructures, l’arribada de la fibra òptica a tots els municipis i la garantia de cobertura de mòbil; els plans directors de mobilitat, la integració tarifació i el transport a la demanda juntament amb el manteniment dels camins, i el desplegament de la xarxa d’heliports públics H24.

En conjunt, l’Agenda serà un procés de participació i concertació territorial a tots els nivells administratius i amb tots els agents del territori, amb la dinamització econòmica sostenible i l’arrelament de la població com a prioritats. Permetrà recollir i plasmar en un document les necessitats reals de les comarques pirinenques i, com a tal, serà la base sobre la què s’aprovarà la futura Estratègia del Pirineu, que fixarà les actuacions concretes per donar resposta a aquestes necessitats.

  • Obert el procés participatiu per a l’elaboració de l’Agenda l’Estratègica del Pirineu amb horitzó 2030 (Foto: Gencat)
  • El conseller Puigneró ha presentat el procés participatiu (Foto: Gencat)

Mostrar formulari de contacte