Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern crea el Consell Català de Municipis Rurals

El Govern crea el Consell Català de Municipis Rurals

L'ens assessorarà l'Executiu en matèria de règim local i de participació en els àmbits que afectin els municipis amb poblacions inferiors a 2.000 habitants

Farrera
Farrera
13/09/2022 21:05

El Govern ha aprovat aquest dimarts la creació del Consell Català de Municipis Rurals, un òrgan d’assessorament de l’Executiu en matèria de règim local i de participació i proposta en els àmbits que afectin els municipis rurals amb poblacions inferiors a 2.000 habitants.

L'ens substituirà l’actual Consell Català de Petits Municipis, creat l'any 2003, per tal d’adaptar-lo a la legislació vigent. Les principals modificacions que s’introdueixen en el nou Decret fan referència a la seva composició, que ha de garantir una representació proporcional i equilibrada dels diversos territoris, la paritat de gènere i el manteniment de la proporcionalitat de la representació política resultant de les eleccions municipals. També s'inclou la utilització dels mitjans electrònics en el seu funcionament i el sotmetiment a les regles de conducta i els principis ètics que estableix la normativa de transparència, accés a la informació pública i bon govern, entre d’altres.

La constitució d’aquest òrgan d’assessorament i debat té com a objectiu propiciar un espai des d’on es formulin propostes i iniciaves per millorar la prestació dels serveis a la ciutadania i facilitar als ajuntaments l’exercici de les seves competències. Les funcions del consell són les següents:

  1. Assessorar el Govern en totes aquelles mesures que tinguin com a destinataris o afectin de forma especial els municipis rurals.
  2. Detectar els problemes específics que afecten la ciutadania i els ajuntaments dels municipis rurals.
  3. Elaborar propostes en relació amb la millora de la prestació de serveis en aquests municipis.
  4. Proposar al departament competent en matèria d’Administració local l’adopció de mesures de coordinació interadministratives que facilitin la prestació eficaç dels serveis.
  5. Sol·licitar l’elaboració d’estudis sobre qüestions d’especial interès i rellevància per als municipis rurals.
  6. Promoure el debat entre especialistes sobre mesures que calgui adoptar en relació amb qüestions que afectin aquesta tipologia de municipis.
  7. Assessorar sobre aquelles qüestions que li sotmeti el Govern.

Mostrar formulari de contacte