Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Creada la Comissió Interdepartamental per a la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs d'Hivern

Creada la Comissió Interdepartamental per a la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs d'Hivern

Entre els òrgans que en formaran part hi ha la Delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran i diverses conselleries de la Generalitat. L'objectiu és analitzar conjuntament els reptes que comporta el projecte
Una prova de la Copa del Món IPC d'esquí alpí a La Molina (Foto: IPC Alpine)
25/02/2020 18:45

El Govern ha anunciat aquest dimarts la creació de la Comissió Interdepartamental per impulsar la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern. El grup estarà format per representants dels departaments de Territori i Sostenibilitat; d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, i de la Vicepresidència, Economia i Hisenda. També hi participaran les delegacions territorials de Barcelona, Lleida, Girona, l'Alt Pirineu i Aran i la Catalunya Central, juntament amb l’Agència Catalana de Turisme.

Els objectius del programa, creat el març de l'any passat, són intercanviar informació i experiències en l’àmbit de l’esport, especialment en l’àmbit de les competicions esportives de caràcter internacional. També haurà d'estudiar i analitzar els reptes que representa per a Catalunya la presentació d’una candidatura olímpica i, finalment, aprofitar l’experiència tècnica dels organismes i entitats de la Generalitat a l'hora d'organitzar o recolzar esdeveniments esportius internacionals.

El Govern ha recordat que des del 2017 lidera la Taula de Treball Permanent pels Jocs d’Hivern del 2030, que està formada per uns 50 representants d’institucions públiques i privades. A més a més, la Taula compta amb la presència de les principals institucions públiques, esportives i empresarials d’àmbit català. Darrerament també s'han començat a crear taules comarcals als territoris que s'han mostrat interessats a formar-ne. La primera és la del Pallars Sobirà, que es va constituir el desembre passat.

La nova comissió s'encarregarà de seguir i avaluar els resultats del programa, aprovat el març de l'any passat, que prepara la candidatura als Jocs del 2030. Tindrà com a president el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras. La secretaria anirà a càrrec d'una persona designada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, que podrà també contractar els professionals externs que siguin necessaris perquè el programa tiri endavant.

Suport de les federacions d'Esports d'Hivern i de Gel

D'altra banda, aquest dimarts mateix les federacions espanyoles d'Esports d'Hivern (RFEDI) i d'Esports de Gel (FEDH) han fet públic un manifest conjunt de suport a la candidatura Pirineus-Barcelona. Els dos òrgans federatius animen a fer "un pas ferm" en l'oficialització de la petició al COI i s'ofereixen a col·laborar des de l'àmbit esportiu i institucional per tal de facilitar tant la presentació del projecte com la possible celebració de l'esdeveniment l'any 2030. Una adhesió que se suma a la que ja ha mostrat en diverses ocasions la Federació Catalana d'Esports d'Hivern.

Entre d'altres aspecte, el manifest -que consta de deu punts- considera els Jocs com "una oportunitat per a elaborar i implementar un projecte esportiu amb l'objectiu de promocionar la pràctica esportiva dels esports d'hivern, tant els de neu com els de gel, i alhora posicionar els Pirineus a nivell internacional com a territori de referència en l'oferta d'oci esportiu en esports d'hivern i com a referent de qualitat en l'organització d'esdeveniments". També veuen la proposta com "una oportunitat de potenciar que esportistes d'elit tinguin l'opció d'obtenir resultats de primer nivell en competicions internacionals i en els circuits de les Copes de l'Món, els Campionats de l'Món i els Jocs Olímpics i Paralímpics. En aquest sentit, recorden les 7 medalles obtingudes per l'equip espanyol als recents Jocs Olímpics de la Joventut a Lausana, quatre d'elles per part d'esquiadors de muntanya del Pirineu català.

Les dues federacions també opinen que "els Jocs permetran veure els esports d'hivern com una pràctica multidisciplinària que, a les comarques de muntanya, s'incorporarà dins el substrat cultural propi". I pel que fa a l'àrea metropolitana de Barcelona, creuen que "els esports de gel esdevindran una alternativa més en l'oferta esportiva". Alhora, recorden que, a l'Estat, "els esports d'hivern generen una facturació de 125 milions d'euros anuals i els estudis indiquen que cada euro gastat en una estació d'esquí dóna un retorn de 8 euros invertits a la comarca o vall on s'ubiquen", segons un informe de l'associació d'estacions ATUDEM.

El manifest hi afegeix que els Jocs poden ser "un marc perfecte per potenciar i aprofitar tots els actius naturals i promoure al màxim les potencialitats esportives dels Pirineus", i valoren que "el projecte fins ara ha adoptat sempre el criteri de contenció econòmica, utilitzant totes les infraestructures i equipaments existents", per la qual cosa defensen que ha de ser "un model de desenvolupament respectuós amb la fragilitat de les àrees de muntanya davant l'emergència climàtica i la diversitat cultural, i que permeti viure i treballar al Pirineu sota els més exigents criteris de qualitat i sostenibilitat". El text acaba tot recordant que "als Pirineus, els esports de gel tenen una tradició de prop de 100 anys d'història; i els esports de neu, de més de 110 anys".

Mostrar formulari de contacte