Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d’Andorra aprova un pla d’avals a empreses i autònoms

El Govern d’Andorra aprova un pla d’avals a empreses i autònoms

Es preveu 60 milions d’euros per a necessitats de funcionament i 70 milions més per a refinançar crèdits. Mor a l’Hospital de Meritxell una padrina de 88 anys a causa del coronavirus
Compareixença del ministre portaveu Eric Jover (Foto: Govern d’Andorra)
24/03/2020 23:30

El ministre portaveu del Govern d’Andorra, Eric Jover, ha presentat aquest dimarts el Decret d’aprovació del programa extraordinari d’avals per a empreses i negocis per la situació d’emergència sanitària causada pel coronavirus SARS-CoV-2.

El nou documenr instrumentalitza dos tipus de crèdits tous atorgats per les entitats bancàries al teixit econòmic i avalat pel Govern. El primer, de 60 milions d’euros, està destinat a cobrir les despeses de funcionament de les empreses i els autònoms. El segon, de 70 milions d’euros, està pensat per refinançar les quotes creditícies d’aquests dos col·lectius.

El text estipula que s’hi poden acollir les empreses el resultat de les quals s’hagi vist afectat per la situació d’emergència sanitària i que els hagi comportat tensions de tresoreria o dificultats per fer front a les despeses de funcionament i als pagaments habituals. A més, tal i com ja es va avançar, el portaveu del Govern ha recalcat que “només hi poden accedir les empreses que no hagin acomiadat personal a partir del 14 de març, amb l’excepció dels que s’han fet de manera justificada”.

Jover també ha fet referència al tipus d’interès dels préstecs que aplicaran les entitats financeres, i que serà del 0,25% en el cas dels crèdits destinats a les despeses de funcionament, i del 0,10% en el que es destinarà a refinançar préstecs. En ambdós casos, serà el Govern qui assumirà els interessos; així, el tipus d’interès per a les empreses i autònoms es quedarà al 0%.

L’import de funcionament sol·licitat han de correspondre com a màxim a tres mesos d’activitat. 

El ministre Jover també s’ha referit a un altre Decret aprovat, que en aquest cas recull la prohibició expressa per a les farmàcies de fer publicitat o incentiu per a la venda dels seus productes, així com anunciar-se i promocionar-se. També regula el que fins ara era una recomanació per al sector alimentari obert al públic, com és la voluntat d’obrir els establiments durant la seva primera hora exclusivament per als col·lectius més vulnerables. 

En un altre ordre de coses, el Departament de Treball està fent un seguiment continu i exhaustiu de les diferents persones que es registren al formulari com a acomiadades a causa de la COVID-19. Les últimes dades indiquen que s’han inscrit 124 persones, 56 de les quals formen part del sector de l’hostaleria. Treball està trucant a cadascuna de les persones registrades per conèixer les causes de l’acomiadament i si aquestes s’han dut a terme de manera correcta.

Pel que fa al registre que s’ha obert per tal d’ajudar als treballadors temporers que es troben al país i volen tornar al seu país d’origen, el ministre Portaveu ha explicat que s’hi han inscrit 1.508 persones.

Defunció d’una afectada per COVID-19

Les autoritats sanitàries, mentrestant, han informat que aproximadament a dos quarts de dues de la tarda d’aquest dimarts ha mort una padrina de 88 anys afectada per una infecció de coronavirus. 

La pacient es trobava a la unitat de cures intensives de l’Hospital de Meritxell. El Govern se suma a les mostres de condol a familiars i amics d’aquesta ciutadana andorrana.

Mostrar formulari de contacte