Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Govern d'Andorra actualitza els protocols d'actuació davant el coronavirus

El Govern d'Andorra actualitza els protocols d'actuació davant el coronavirus

El Ministeri de Salut recomana fer un seguiment a les persones que hagin viatjat els darrers dies a les zones més afectades per la malaltia. Aquest dimarts s'ha confirmat el primer cas detectat a Catalunya
Escaldes-Engordany
25/02/2020 19:30

El Ministeri de Salut del Govern d'Andorra ha afirmat aquest dimarts que "segueix treballant en l’adaptació del protocol específic d’actuació davant d’un possible cas d’infecció per coronavirus a Andorra", segons els protocols marcats per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

El mètode a seguir va ser desenvolupat conjuntament pel Consell Assessor sobre la Patologia Infecciosa, el Grup d’infeccions nosocomials del SAAS i tècniques de l’Àrea de Prevenció, Promoció i Vigilància de la Salut. També s’ha creat una taula interministerial per coordinar i gestionar l’actuació, que es reuneix setmanalment.

Pel que fa a les recomanacions als viatgers que retornin de zones en les que hi ha transmissió del coronavirus, es recorda que han de posar-se en contacte amb el telèfon d’emergències 116 si no es troben bé o si en els 14 dies següents a la tornada tenen febre, malestar o simptomatologia respiratòria de qualsevol gravetat o han estat contacte amb un possible malalt. Durant els 14 dies posteriors a la tornada del viatge, es recomana el control de la temperatura cada 12 hores i el manteniment de les mesures d’higiene bàsica i de rentat de mans, evitar el contacte estret amb persones més vulnerables (gent gran grans, malalts, embarassades...) i mantenir la distància interpersonal.

El ministre andorrà de Salut, Joan Martínez Benazet, ha fet una "crida a la tranquil·litat" de la població i ha assegurat que “l’Hospital està perfectament preparat per atendre aquests casos, amb habitacions d’aïllament i professionals molt ben formats”. Des de Salut es recorda que el protocol d’actuació ha estat distribuït a tots els professionals de la salut del país, i que a més es pot consultar al web del ministeri. El grup de treball està en contacte constant amb les autoritats sanitàries internacionals per actualitzar i adaptar els protocols a les recomanacions de la OMS sempre que sigui necessari.

De la seva part, el Ministeri d‘Afers Exteriors demana a aquells ciutadans que hagin viatjat a zones amb presència generalitzada del coronavirus que es posin en contacte amb el telèfon d’emergències consulars: (+376) 324 292. També es recomana que totes les persones que tinguin planificat viatjar facin servir el registre de viatgers disponible al web.

Cas de coronavirus a Barcelona

Precisament aquest dimarts el Departament de Salut de la Generalitat ha confirmat el primer cas de coronavirus a Catalunya. Es tracta d'una dona de 36 anys, de nacionalitat italiana i resident a Barcelona. Segons ha detallat la consellera Alba Vergés, l'afectada va viatjar ara fa uns dies al nord d'Itàlia, a la zona entre Bèrgam i Milà. Quan va tornar a Catalunya, ella mateixa va acudir a l'Hospital Clínic amb símptomes lleus. Vergés ha assegurat que la dona es troba bé, tot i que ara s'està analitzant el seu entorn personal i familiar per comprovar si hi ha algun altre infectat.

Vergés ha assegurat que el Clínic és un centre de "referència" per tractar aquest virus i que, tot i que la pacient està "aïllada", està "estable" i la seva situació "no és gens preocupant". La consellera ha remarcat també que "els protocols funcionen i han funcionat" i que no es plantegen noves mesures, tot i que ha admès que "el protocol és viu i s'hi ha d'incloure coses, es farà".

El secretari de Salut Pública, Joan Guix, hi ha afegit que unes 25 persones de l'entorn de l'afectada, que hi han estat en contacte recentment, hauran d'estar en aïllament domiciliari durant 14 dies.

Mostrar formulari de contacte